Met de groei van elektrische voertuigen (verder: EV) in Europa is de btw-behandeling van het opladen een belangrijk onderwerp geworden.
Zo ook in deze casus, een ondernemer biedt de mogelijkheid aan klanten om hun EV te kunnen laden door middel van een app met daaraan gekoppeld een abonnement. De ondernemer brengt de kosten voor het abonnement en het laden in rekening bij de afnemer. De ondernemer is gevestigd in Italië en biedt dit daar al aan, maar wil deze mogelijkheid aan de Italiaanse klanten uitbreiden naar Nederland. De afnemers zijn vooralsnog alleen in Italië gevestigd en woonachtig.
De ondernemer ontvangt periodiek facturen van de elektriciteitsleverancier en andere leveranciers die het pakket dat de ondernemer aanbiedt mogelijk maken. De vraag is: hoe werkt de levering van de elektriciteit, het laden van de EV, voor de heffing van btw?
Uitwerking van de casus
Om te weten wat de gevolgen zijn voor de btw, moet eerst duidelijk zijn hoe de transacties eruit zien en welke schakels van belang zijn om te analyseren. In deze casus zijn er twee schakels te onderkennen:
Schakel één is in alle gevallen een B2B situatie en schakel twee kan zowel B2B als B2C zijn.
De status van elektriciteit voor de heffing van btw, is dit een goed of een dienst?
Elektriciteit een vreemde eend in de bijt. De regel is namelijk dat alles dat geen goed is een dienst is. Aangezien elektriciteit niet tastbaar is zou je tot de conclusie kunnen komen dat elektriciteit een dienst is voor de btw. Dit is echter niet het geval. Elektriciteit kwalificeert als een goed, zo volgt uit artikel 3 lid 7 Wet OB. Het verschil tussen de levering van een goed of het verrichten van een dienst is erg relevant, omdat dit voor een andere btw-behandeling zorgt.
Schakel één: waar vindt de levering plaats?
De levering van goederen is in beginsel btw-belast in het land van waaruit een goed wordt verzonden of waar het goed zich bevindt. Voor de levering van elektriciteit geldt een uitzondering: als de afnemer een wederverkoper is, dan treedt heffing op daar waar de afnemer is gevestigd. In de A-B schakel is de levering daarom belast in Italië, aangezien de Italiaanse ondernemer de elektriciteit doorverkoopt en daarmee ‘wederverkoper’ is.
Let op, er vindt eigenlijk geen overgang van de beschikkingsmacht plaats, welke noodzakelijk is voor de levering van een goed. Dit komt doordat het de eindgebruiker is die direct de EV oplaadt. Toch wordt de Italiaanse ondernemer onderdeel van de transactie doordat op eigen wordt tussengekomen bij de levering van elektriciteit. De zogenoemde commissionairsfictie leidt ertoe dat voor de heffing van btw toch sprake is van twee btw-relevante transacties: de in- en verkoopt van de elektriciteit.
Omdat de levering van elektriciteit belast is in het land waar de afnemer is gevestigd, moet wel worden beoordeeld hoe dit moet worden gefactureerd. Als de leverancier van elektriciteit (A) in hetzelfde land is gevestigd als de Italiaanse ondernemer (B), dan berekent A Italiaanse btw over de levering van de elektriciteit aan B (en deze btw is voor de Italiaanse ondernemer volledig aftrekbaar). Is de leverancier van elektriciteit buiten Italië gevestigd, dan is de Italiaanse btw verplicht verlegd naar B. B kan die verlegde btw volledig in aftrek brengen ( ‘plussen’ en ‘minnen’ in de Italiaanse btw-aangifte).
Schakel twee: waar wordt de btw geheven?
In de tweede schakel is de levering van de elektriciteit belast daar waar wordt geladen. Voor B2C-transacties dient daarom de partij die aan de eindgebruiker levert voor de btw te zijn geregistreerd, in het land waar de laadpaal staat en moet lokale btw in rekening te brengen.
De Italiaanse consument die in Nederland laadt zal daarom een rekening ontvangen inclusief Nederlandse btw. Wanneer een in Italië gevestigde ondernemer zijn auto in Nederland oplaadt, dient eveneens Nederlandse btw te worden berekend. Een verlegging van de verschuldigdheid van btw is in dit geval niet mogelijk, omdat de afnemer niet in Nederland gevestigd is. De Italiaanse ondernemer kan deze btw – mits hij voldoet aan de voorwaarden – via de teruggaafprocedure voor buitenlandse btw terugvragen.
In aanvulling op de levering van elektriciteit worden er door B ook diensten aangeboden, zoals het gebruik van de app en het daaraan verbonden abonnement. Hoe deze diensten voor de btw worden behandeld, hangt af van de situatie. Indien hiervoor een vaste vergoeding in rekening wordt gebracht die losstaat van de levering van elektriciteit, dan is naar onze mening sprake van een losse dienst (die onder de hoofdregel valt: voor B2B-diensten is de btw verlegd naar de afnemer, bij de hoofdregel voor B2C-diensten is dit belast in het land van de afnemer en dient lokale btw in rekening te worden gebracht). Van een afzonderlijke dienst is naar onze mening geen sprake indien voor deze diensten alleen betaald wordt door middel van een opslag bij de afname van elektriciteit. In dat geval gaat de dienst voor de btw naar onze mening op in de goederenlevering (en volgt deze dienst het btw-regime voor de levering van elektriciteit). De vraag is dan ook hoe deze diensten worden gepresenteerd en aangeboden aan de afnemers. Het is daarom van belang dit scherp te hebben en contact op te nemen met een specialist als dit het geval is.
Samengevat
Voor de eerste schakel (A-B) bij de levering van elektriciteit is het van belang dat de btw wordt geheven in het land waar de afnemer gevestigd is (omdat deze een wederverkoper is), en vanwege de commissionairsfictie moeten de btw-regels voor inkoop en verkoop van goederen worden toegepast, zelfs zonder directe overdracht van de beschikkingsmacht door B aan C. Als de leverancier van elektriciteit (A) buiten het land van de wederverkoper (B) is gevestigd, is de btw verlegd naar de wederverkoper (B). De verleggingsregeling biedt daarnaast praktische voordelen voor grensoverschrijdende leveranciers omdat dit btw registraties voorkomt.
Voor de tweede schakel (B-C) wordt de btw geheven op basis van waar het opladen plaatsvindt. Wel is het belangrijk altijd scherp te hebben wat de lokale regels zijn met betrekking tot mogelijke btw-verleggingsregels en of er aanvullende diensten worden aangeboden.
Mocht u vragen hebben of een vergelijkbare casus hebben en hierbij ondersteuning kunnen gebruiken, neem dan contact op met de adviseurs van BTW-INSTITUUT via 078-622 54 52 of info@btwinstituut.nl. Wij helpen u graag verder!
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer