Wij zien nog wel eens dat Nederlandse ondernemers diensten van Google afnemen, maar die niet op juiste wijze aangeven. Ook komt het voor dat facturen van Google Nederlandse btw vermelden, hetgeen niet (altijd) juist is.
Inkoop van diensten, wat zijn de btw-gevolgen?
De basis voor de btw-regelgeving in alle 27 EU-lidstaten van de Europese Unie (hierna: EU) is de Btw-Richtlijn. De hoofdregel voor diensten door een ondernemer aan een ondernemer (de zogenoemde B2B-diensten) is dat heffing optreedt in het land van de opdrachtgever (artikel 44 Btw-Richtlijn).
Is de dienstverlener in hetzelfde land gevestigd als de opdrachtgever, dan zal de dienstverlener btw in rekening brengen. Deze btw is voor de opdrachtgever aftrekbaar als deze btw-belaste prestaties verricht.
Is de dienstverlener buiten het land van de opdrachtgever gevestigd, dan is conform artikel 196 Btw-Richtlijn de btw (van de EU-lidstaat van de opdrachtgever) verlegd. De opdrachtgever dient in de eigen btw-aangifte lokale btw als verschuldigd aan te geven, welke btw weer aftrekbaar is als de opdrachtgever btw-belaste prestaties verricht.
Zodra een Nederlandse ondernemer diensten van Google afneemt, dan geldt deze B2B-hoofdregel ook. Google is (hoogstwaarschijnlijk om fiscale redenen) gevestigd in Ierland.
Ierland vs. Noord-Ierland
In de praktijk wordt nogal eens gedacht dat het om hetzelfde land c.q. gebied gaat. Dat is onjuist: Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk met de drie overige landen Engeland, Schotland en Wales. Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds de Brexit geen deel meer uit van de EU. De verwarring wordt mogelijk mede ingegeven omdat voor wat betreft goederentransacties (zoals intracommunautaire leveringen / verwervingen alsmede intracommunautaire afstandsverkopen Noord-Ierland nog wel als EU-grondgebied wordt beschouwd. Voor diensten is Noord-Ierland echter een niet-EU land.
Google is gevestigd in Ierland en dat betekent dat de Nederlandse ondernemer geacht wordt diensten af te nemen van een in de EU gevestigde ondernemer. De Nederlandse ondernemer dient het factuurbedrag en verlegde btw aan te geven bij rubriek 4b, waarbij de verlegde btw bij rubriek 5b weer in aftrek kan worden gebracht. Per saldo vindt er geen feitelijke betaling van btw plaats.
Om de btw te kunnen verleggen, moet Google een factuur uitreiken met daarop het Nederlandse btw-nummer van de Nederlandse ondernemer alsmede een verwijzing naar de verleggingsregeling, zoals ‘VAT reverse charged’. Google zal de verrichte dienst in Ierland moeten opnemen in de lokale Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (kolom ‘diensten’).
Zodra een Nederlandse ondernemer diensten afneemt, zal de ondernemer erop moeten toezien dat het Nederlandse btw-nummer wordt vermeld bij de (online-)order.
Order zonder Nederlands btw-nummer
Als de ondernemer zich niet met een Nederlands btw-nummer meldt, zal Google de opdrachtgever beschouwen als een niet-ondernemer. Omdat het voornamelijk digitale diensten betreft, worden deze diensten conform artikel 58 Btw-Richtlijn geacht plaats te vinden in het land van de afnemer (niet-ondernemer). In deze situatie is dus ook Nederlandse btw verschuldigd. Echter, uitgaande van een niet-ondernemer, kan Google de btw niet verleggen en rekent 21% Nederlandse btw.
In de praktijk zien we dat deze btw in vooraftrek wordt genomen. Dit is echter onjuist! Er is namelijk sprake van een B2B-situatie, waarbij Google de Nederlandse btw moet verleggen. De Nederlandse ondernemer had bij de (online)order het eigen Nederlandse btw-nummer moeten doorgeven en dat is niet gebeurd. Door vooraftrek te claimen wordt duidelijk dat sprake is van ondernemerschap, maar de Belastingdienst zal de teruggaaf (moeten) weigeren omdat bij ondernemerschap de btw verlegd had moeten worden. De btw staat dan ook onjuist op de factuur.
Let op: ondernemers met vrijgestelde prestaties en ondernemers die gebruik maken van de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) hebben ook te maken met verlegde btw. Het betreft hier ondernemers die onder de B2B-regels vallen (ook al is men over de omzet geen btw verschuldigd). Om de verlegde, maar niet-aftrekbare btw aan te geven, moet men zich melden bij de Belastingdienst en verzoeken om een actief btw-nummer.
Tot slot
Mocht u in een vergelijkbare situatie zitten of komen neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen u graag verder!
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer