25-07-2023

E-commerce: online aankopen als btw-ondernemer, loop geen btw mis!

Steeds meer komt het voor dat ondernemers goederen en diensten voor hun onderneming online aanschaffen. Of het nu gaat om advertentiediensten, software, opslagruimte in de cloud, of hardware zoals laptops en andere goederen, webshops en online platforms richten zich ook op de zakelijke markt. Vaak horen wij dat het administratiekantoor of accountant pas ná de aankoop geïnformeerd wordt, dat er 21% Nederlandse btw in rekening is gebracht en dan komt de vraag op of deze btw aftrekbaar is.

Wanneer je een digitale dienst afneemt, is deze belast in het land waar je als afnemer bent gevestigd, in dit geval Nederland. Indien je als afnemer een ondernemer bent, dan geldt de verleggingsregeling waardoor de verschuldigdheid van 21% NL btw is verlegd naar jou als Nederlandse ondernemer. Maar wanneer je van bijvoorbeeld Google een advertentiedienst afneemt en hierbij niet aangeeft dat je ondernemer bent en je ook niet je NL btw-nummer doorgeeft, dan brengt Google 21% NL btw in rekening. Google gaat er dan immers vanuit dat je een particulier bent en Google draagt deze NL btw dan af via haar OSS aangifte of NL registratie. Helaas mag je de 21% NL btw dan niet in aftrek brengen, dit omdat de verleggingsregeling had moeten worden toegepast en je beschikt dan niet over een juiste factuur. De btw zorgt dan voor een onnodige kostenpost: de verlegde btw had immers wel in aftrek kunnen worden gebracht.

Wanneer je een goed online inkoopt, bijvoorbeeld een laptop, en die komt vanuit een andere EU-lidstaat, dan zal vaak 21% NL btw worden berekend (en afgedragen via OSS of NL registratie) ervan uitgaande dat de koper een particulier is. Ook dan mag je deze 21% NL btw niet in aftrek brengen. Deze afstandsverkoop geldt namelijk alleen voor verkoop aan een particulier. Wanneer je de laptop aankoopt als btw-ondernemer en je NL btw-nummer doorgeeft, past de verkoper het nultarief voor een intracommunautaire levering toe. Jij als koper geeft vervolgens een intracommunautaire verwerving (ICV) aan en je kunt deze ICV btw in dezelfde aangifte weer in aftrek brengen. Op deze manier heb je wel recht op aftrek van je aankoop btw.

Kortom, het is belangrijk dat je ter voorkoming van niet-aftrekbare btw, de goederen en diensten als ondernemer aanschaft en daarbij je btw-nummer doorgeeft. Bij de aankoop/bestelling is dit vaak wel mogelijk, maar naderhand is het bij de webshops/platforms zeer lastig om dit te corrigeren en heb je kostenverhogende btw.

Share this article:

Overview

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close