21-06-2023

Dropshipping en btw

Meestal kijken mijn tienerzonen van 13 en 16 verveeld om zich heen als ik iets over mijn werk als internationaal btw-adviseur vertel. Maar toen ik het woord dropshipping liet vallen werden ze opeens enthousiast en wisten ze, tot mijn grote verbazing, precies waar ik het over had. Bij BTW-Instituut  krijg ik ook steeds vaker vragen van (heel) jonge mensen over dropshipping en btw. Ik hou wel van deze groep jonge honden die opgroeien met de grenzeloze mogelijkheden van de online handel. Voor met name hen, deze korte samenvatting.

Dropshipping, twee leveringen

Dropshipping is niets anders dan de activiteit van een handelaar (B) die inkoopt bij zijn leverancier (A) en de goederen direct door A laat afleveren bij zijn afnemer (C).  Bij ‘’mijn’’ groep dropshippers (steeds partij B) gaat het steeds over de inkoop buiten de Europese Unie (meestal China) waarbij partij A de goederen direct per post/ koerier verstuurt naar particulier C met een woonadres in een EU-lidstaat.  

Voor de btw zijn er twee leveringen, A levert aan B en B levert aan C. Als de goederen de EU binnenkomen moet er, in eerste instantie, invoer-btw betaald worden aan de douane. De vraag die wij krijgen van dropshipper B is steeds, “Moet ik de (invoer) btw betalen?’’.

Standpunt Nederlandse belastingdienst

Het standpunt van de Nederlandse belastingdienst is: nee. De Nederlandse belastingdienst is van mening dat beide leveringen buiten de EU plaatsvinden. De invoer-btw, die door de douane aan de koerier in rekening wordt gebracht, dient bij aflevering door de particulier (C) betaald te worden om het pakket in ontvangst te kunnen nemen.

Pakketjes tot en met € 150

Dropshippers die willen voorkomen dat de particulier verrast wordt, registreren zich voor de Invoerregeling, ook wel bekend als Import One Stop Shop (I-OSS). Voor pakketjes onder de € 150 hoeft er dan geen invoer-btw betaald te worden maar wordt direct bij het afrekenen van de onlinebestelling, btw verschuldigd in de lidstaat van de particulier. De Nederlandse dropshipper betaalt de btw voor al deze leveringen binnen de EU, aan de eigen belastingdienst.

Pakketjes boven de € 150

Voor pakketjes boven de € 150 moet wel steeds invoer-btw betaald worden. Als de dropshipper niet wil dat de particulier de invoer-btw moet betalen zal de leverancier (A) de dropshipper (B) als importeur moeten aangegeven. De invoer-btw kan B terugvorderen.

Over de levering aan de particulier (C) moet dan btw afgedragen worden (door B) van de lidstaat van de afnemer. Als de dropshipper zich in eigen land registreert voor de One Stop Shop (OSS) kan hij via deze aangifte alle EU btw aan de Nederlandse belastingdienst betalen.

Let op:

Andere partijen zijn het niet met de Nederlandse belastingdienst eens dat de beide leveringen buiten de EU plaatsvinden. De dropshipper brengt volgens hen de goederen binnen de EU en moet dan ook invoer-btw en/ of btw van de lidstaat van de afnemer afdragen. De dropshipper kan zich volgens ons op beide meningen beroepen, tenminste zolang het Nederland betreft. De belastingdienst in een andere lidstaten kan er heel anders over denken.

Ook kunnen de btw-gevolgen anders zijn als de dropshiproute iets anders is dan hier beschreven of als de goederen via een marktplaats (Amazon/ AliExpress) worden aangeboden. Win bij dropshipping daarom altijd advies in zodat je als dropshipper niet voor (vervelende) btw-verrassingen komt te staan!

Ik vroeg mijn jongens nog hoe zij dropshipping zouden omschrijven. Het antwoord was duidelijk ‘’een snelle en makkelijke manier om rijk te worden’’. Ik begon natuurlijk over ‘’als iets te mooi lijkt om waar te zijn ……’’ waarop de verveelde blikken weer terug waren.

Geschreven door Ariane van den Berg, internationaal btw-specialist bij BTW-Instituut

Share this article:

Overview

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close