22-02-2023

Btw en internetverkopen België: controle oude jaren en forse boetes!

Nederlandse webshops die online goederen aan particulieren verkopen zijn btw-plichtig. De regeling voor dergelijke verkopen heet de regeling ‘afstandsverkopen’ en heeft betrekking op verkopen aan particuliere kopers die in de EU woonachtig zijn. De huidige regeling afstandsverkopen is ingegaan per 1 juli 2021 en heeft als uitgangspunt dat, behoudens een enkele uitzondering, al dergelijke verkopen btw-belast zijn in de EU-lidstaat van de koper. Dat betekent dat de webshop het btw-tarief moet toepassen van de EU-lidstaat waar het pakketje naartoe is verzonden. Daarbij kan de webshop gebruik maken van de One-Stop-Shop regeling: alle buitenlandse btw wordt dan via een Nederlandse aangifte aangegeven en afgedragen.

Actueel is echter ook de oude regeling  die tot 1 juli 2021 van kracht was. Het uitgangspunt van die regeling was ook dat een afstandsverkoop btw-belast is in de EU-lidstaat van de kopers, maar tot een bepaald drempelbedrag (elke EU-lidstaat kon zijn eigen drempelbedrag vaststellen) gold als regel dat er btw verschuldigd was in het land van verzending. België had een drempel van € 35.000: als een Nederlandse webshop op jaarbasis goederen aan Belgische particulieren verkocht onder dit drempelbedrag, dan was 21% Nederlandse btw verschuldigd; was sprake van overschrijding, dan was vanaf de verkoop waarmee het drempelbedrag werd overschreden 21% Belgische btw verschuldigd. De enige wijze om die Belgische btw af te dragen was om zich in België te registreren en aldaar aangifte te doen en de btw daar af te dragen (het One-Stop-Shop regime was nog niet ingevoerd). 

De Belgische fiscus controleert nog steeds actief op Nederlandse webshops, om te kijken of niet in België gevestigde webshops in het verleden al de drempel van € 35.000 hebben overschreden. Daartoe heeft men onder andere bij Bol.com gegevens over verkopers opgevraagd. Nog steeds ontvangen Nederlandse webshops naheffingen uit België met een substantieel bedrag aan boetes (zelfs tot 200% (!) van het btw-bedrag). Door zich vrijwillig aan te melden kunnen boetes beperkt worden. Het in België verschuldigde btw-bedrag moet gewoon worden betaald, maar tegelijk kan de in Nederland ten onrechte afgedragen btw worden teruggevraagd. Let op: België heft zeven jaren na, terwijl de Nederlandse Belastingdienst op basis van de formele termijn ‘maar’ vijf jaren kan teruggeven. Wij helpen u graag bij de nakoming van de Belgische btw-verplichtingen en de beperking van op te leggen of reeds opgelegde boetes.

Share this article:

Overview

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close