04-02-2025

Amazonverkopen: let op bij Commingling! 

Amazonverkopen: let op bij Commingling!
Veel Nederlandse e-commerceverkopers maken gebruik van het platform van Amazon. De e-commerceverkoper die via Amazon goederen verkoopt aan buitenlandse consumenten blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste btw-afdracht in de diverse landen. E-commerceverkopers die gebruikmaken van het Comminglingprogramma van Amazon moeten ook goed in de gaten houden of zij btw verschuldigd zijn over de Comminglingverkooptransacties en of zij btw in aftrek kunnen brengen van de Comminglinginkooptransacties.

Amazon en FBA
Nederlandse e-commerceverkopers die goederen verkopen via het platform Amazon maken vaak gebruik van het programma FBA (Fullfillment by Amazon). De Nederlandse e-commerceverkoper verkoopt de goederen (vanuit btw-perspectief) rechtstreeks aan de kopers en Amazon regelt alles rondom het verzenden en de retouren (de fysieke goederenstroom). De webshop hoeft zich niet druk te maken over de verzending en kan zich volledig richten op de verkoop. Omdat de e-commerceverkoper rechtstreeks aan de koper verkoopt, dient hij (in veel gevallen) de verschuldigde btw over deze verkoop af te dragen (Amazon is immers niet de verkoper, maar slechts bemiddelaar).

Heeft de Nederlandse e-commerceverkoper een zogenaamd Pan European FBA, dan kunnen de goederen van de verkoper in voorraadlocaties liggen (fullfillment centers) verspreid over de diverse EU-lidstaten. De Nederlandse e-commerceverkoper kan de btw die in andere EU-lidstaten verschuldigd is over de EU-afstandsverkopen in Nederland aangeven via de One Stop Shop (OSS)-aangifte en betalen (waarna de Nederlandse fiscus deze btw doorstort naar de buitenlandse fisci). Daarnaast geldt  - kortgezegd - dat de Nederlandse e-commerceverkoper ook btw-aangifte moet doen in alle EU-lidstaten waar zijn voorraad ligt. Hierin geeft hij de verschuldigde btw aan over de lokale verkopen (die mogen niet in de OSS-aangifte) en verwerkt hij ook de intracommunautaire leveringen en verwervingen, de export, de overbrengingen van eigen goederen (FC Transfers) etc. De Nederlandse e-commerceverkoper kan via zijn Amazonaccount het “Amazon VAT transactions report” downloaden. Hierin staan alle data om juiste btw-aangiften in te kunnen dienen. Wij kunnen met onze speciaal op dit Amazonreport aangepaste software, al deze transacties verwerken voor juiste EU btw-aangiften.

Amazon FBA Commingling  
E-commerceverkopers nemen ook vaak deel aan het FBA Comminglingprogramma. Dit houdt in dat goederen uit de eigen voorraad worden geruild met identieke goederen die eigendom zijn van Amazon of andere FBA-verkopers (die ook aan dit programma deelnemen). Dit doet Amazon om de efficiëntie te verbeteren en de verzendtijden te verkorten. Door goederen van verschillende verkopers te combineren, kan Amazon bestellingen sneller en efficiënter uitvoeren.

In het Amazon VAT transactions report zijn deze transacties zichtbaar als “Commingling Sell”, de goederenverkoop aan Amazon of een andere FBA verkoper en “Commingling Buy”, de inkoop van goederen van Amazon of een andere FBA verkoper. Deze Commingling transacties zijn lokale B2B transacties, waarbij een entiteit van Amazon optreedt als koper (bij Commingling Sell) en als verkoper (bij Commingling Buy) voor de Nederlandse e-commerceverkoper.

Om als Nederlandse e-commercerverkoper deze transacties in de lokale btw-aangiftes te verwerken moet hij weten of hij btw is verschuldigd over de verkopen en of er btw aan hem in rekening is gebracht. Dit hangt af van btw-verleggingsregelingen en waar de Amazonentiteit (koper/verkoper) is gevestigd. In Duitsland geldt in beginsel geen btw-verleggingsregeling bij verkoop door de buitenlandse ondernemer aan een aldaar gevestigde ondernemer. In andere EU-lidstaten geldt voor die situaties vaak wel een btw-verleggingsregeling. Uit het Amazon VAT transactionsreport zijn deze gegevens niet te achterhalen. Daarom moet men kijken naar de daadwerkelijke maandfacturen die Amazon beschikbaar stelt. Hierin is te zien waar de in- of verkopende Amazonentiteit is gevestigd en op basis van die informatie moet worden vastgesteld of de Nederlandse e-commerceverkoper btw is verschuldigd over de Commingling Selltransacties en btw in aftrek kan brengen bij de Commingling Buytransacties.

Heeft u vragen over verkopen via Amazon en Commingling? Neem dan contact op met de specialisten van BTW-INSTITUUT via 078 - 622 54 52 of info@btwinstituut.nl. Wij helpen u graag!

Share this article:

Overview

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close