24-01-2023

A-G: HOVO-cursussen btw-vrijgestelde voordrachten

In Nederland zijn er diverse instellingen die hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) aanbieden. Dit betreft cursorisch academisch onderwijs voor mensen van 50 jaar en ouder. Tot 1 september 2016 werd het verzorgen van deze HOVO-cursussen zonder btw aangeboden. De Belastingdienst heeft het landelijke standpunt ingenomen dat instellingen die HOVO-cursussen aanbieden hierover vanaf 1 september 2016 21% btw moeten betalen. Door dit standpunt hebben de instellingen de prijzen voor HOVO-cursussen aanzienlijk moeten verhogen. Drie instellingen hebben dit standpunt van de Belastingdienst bestreden. Voor twee van die instellingen treedt onze collega Matthijs van der Wulp op als gemachtigde in de beroepsprocedure bij de rechter. Eén van die rechtszaken ligt inmiddels bij de Hoge Raad, de andere is aanhangig bij Hof ‘s Hertogenbosch.

In ‘onze’ zaak die bij de Hoge Raad aanhangig is, is door Hof Amsterdam beslist dat het verzorgen van de HOVO-cursussen vrijgesteld is op grond van de btw-vrijstelling voor voordrachten (hierna: de voordrachtenvrijstelling). In een andere zaak heeft Hof Arnhem-Leeuwarden hetzelfde geoordeeld. De Staatssecretaris van Financiën heeft tegen deze hofuitspraken beroep ingesteld bij de Hoge Raad. Door A-G Ettema is een conclusie genomen in deze zaken. In deze adviezen aan de Hoge Raad zet de A-G uiteen dat zij van mening is dat het verzorgen van HOVO-cursussen onder de voordrachtenvrijstelling valt. Het is nu aan de Hoge Raad om in deze zaken een beslissing te nemen.  

Voor instellingen die HOVO-cursussen aanbieden zijn de conclusies van A-G Ettema goed nieuws. Voor instellingen die HOVO-cursussen aanbieden en die nog geen bezwaar hebben gemaakt tegen die btw-heffing is het van belang om dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen. Het tijdig instellen van bezwaar zorgt ervoor dat een positieve beslissing van de Hoge Raad leidt tot een teruggaaf van de ten onrechte betaalde btw over het verleden. Bent u een HOVO-instelling en weet u niet goed hoe u dit moet doen? Geen probleem, wij nemen u deze zorg graag uit handen! Neem hiervoor contact met op met Matthijs van der Wulp op het e-mailadres: matthijs@btwinstituut.nl of via het telefoonnummer 078 – 622 54 52.

Share this article:

Overview

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close