3 juni 2019Zonnepanelen geven geen recht op btw-aftrek nieuwbouwwoning

Feiten

Een vof (samenwerkingsverband tussen man en vrouw) heeft in 2015 een perceel bouwgrond gekocht waar zij een woning op laat bouwen. Op het dak van de woning worden zonnepanelen geïnstalleerd. De vof verhuurt een werkkamer aan de holding van de man. Er is geopteerd voor belaste verhuur voor de btw. De vof heeft om btw-teruggaaf verzocht voor: €159.067 (2/3 van btw aanschaf perceel + 2/3 van btw bouw woning + 100% van btw aanschaf en installatie zonnepanelen). In geschil is of de VOF recht heeft op btw-aftrek met betrekking tot de bouw van de woning en de aanschaf van het perceel.

Hof

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat een rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de levering van energie via de zonnepanelen en de aanschaf van het perceel en de bouw van de woning ontbreekt. Volgens het hof ontkent de vof de woonfunctie van het pand en het perceel. Volgens het hof is niet gebleken dat de kosten van de bouw van de woning op enigerlei wijze rechtstreeks of als algemene kosten zijn verdisconteerd in de prijs die door de vof van de energiemaatschappij voor de levering van elektriciteit wordt ontvangen. Het hof komt tot de conclusie dat de plaatsing van zonnepalen derhalve geen recht op aftrek van de btw die drukt op de bouw van de woning en de aanschaf van het perceel oplevert.

Het hof is van oordeel dat een rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de bouwkosten en de exploitatie van de zonnepanelen ontbreekt, omdat niet gezegd kan worden dat de bouwkosten zijn gemaakt vanwege de exploitatie van de zonnepanelen. Er zijn ook uitspraken waarin lagere rechters, rechtbanken, het tegenovergestelde hebben geoordeeld. Deze uitspraak laat in ieder geval zien dat het nog geen zekerheid is dat zonnepanelen op een nieuwbouwwoning een recht op aftrek van de btw op de bouwkosten oplevert. Het procederen over de omvang van het aftrekrecht levert al snel meer kosten op dan de eventuele btw-aftrek ter zake van de bouwkosten. Tevens is het niet zeker, zo blijkt uit deze uitspraak, dat deze btw ook daadwerkelijk in aftrek kan worden gebracht. Het is dan ook de vraag of een procedure de moeite waard is. Mocht u vragen hebben dan zij wij als BTW-INSTITUUT zijnde u hierbij graag van dienst.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op