29 mei 2012Weekers neemt maatregelen tegen btw-fraude met e-gadgets

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Weekers maatregelen aangekondigd om grensoverschrijdende btw-carrouselfraude bij handel in elektronische apparatuur (mobiele telefoons en computeronderdelen) te bestrijden. De zogeheten ‘e-gadgets’ behoren tot een sector waarin btw-carrouselfraude toeneemt.

Ter bestrijding van de fraude introduceert de staatssecretaris een verleggingsregeling voor de handel in e-gadgets. Deze regeling zorgt ervoor dat de btw-heffing wordt verlegd van de verkoper naar de afnemer. De verkoper ontvangt voor de levering van producten slechts de netto vergoeding, zonder verschuldigde btw. De koper dient de btw in zijn aangifte op te nemen en mag deze in dezelfde aangifte in aftrek brengen. Omdat bij verlegging van de btw-heffing geen betaling van btw door de koper aan de verkoper plaatsvindt, krijgt de verkoper geen kans met de btw te frauderen.

Teneinde de detailhandel niet te confronteren met extra administratieve lasten, geldt voor toepassing van de verleggingsregeling een ondergrens van € 10.000,-.

Aangezien de door de staatssecretaris geïntroduceerde regeling in beginsel afwijkt van het Europese btw-systeem, is toestemming van de Europese Commissie en de Raad vereist voor toepassing van de regeling. De staatssecretaris heeft, hierop vooruitlopend vanwege het zwaarwegende belang, besloten de verleggingsregeling per 1 juni 2012 te introduceren.  In afwachting van de goedkeuring van de Europese Commissie en de Raad is de regeling optioneel. Indien een verkoper niet wil meewerken aan de verleggingsregeling, is dit voor de koper een signaal dat wijst op btw-fraude. In een dergelijk geval zal de koper extra zorgvuldig moeten zijn, wil hij weigering van zijn btw-aftrek wegens deelname aan btw-fraude door de fiscus voorkomen.

Voor meer informatie over (risico’s bij) btw-fraude zie 12

Bron: Ministerie van Financiën

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op