8 mei 2015Voorstel mogelijkheid verlaagd btw-tarief digitale kranten in de maak

De Europese Commissie (hierna: EC) gaat een voorstel indienen die EU-lidstaten de mogelijkheid biedt het verlaagde btw-tarief op de digitale versies van kranten toe te passen.

Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de EC, toegezegd. Naar verwachting wordt het voorstel in de eerste helft van volgend jaar gepresenteerd. 

Nu moet over digitale kranten in de meeste EU-lidstaten meer btw worden betaald dan over papieren kranten. Zo geldt in Nederland voor digitale kranten het btw-tarief van 21%, terwijl voor papieren kranten het 6%-tarief geldt.

De toezegging van Juncker is opvallend te noemen. In de brief van de Eurocommissaris Moscovici aan de staatssecretaris van Financiën van 18 februari 2015 aan de staatssecretaris van Financiën werd aangegeven dat de vraag of voor digitale (boeken en) kranten het verlaagde btw-tarief niet op zichzelf moet worden bezien en dat onderzoek werd gedaan naar de vraag in hoeverre digitale boeken en kranten soortgelijke producten zijn. Nog vrij recent heeft de EC een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het maar de vraag is of een digitale en een papieren krant voor de modale consument een soortgelijk product is. Dit leek de ‘bom’ te zijn onder de rechtvaardiging voor een laag btw-tarief voor de verkoop van digitale kranten. Juncker lijkt echter meer gewicht toe te kennen aan de publieke opinie dan aan de conclusies in voormeld rapport. De wil van Juncker is overigens (nog) geen wet. Pas als alle (28) EU-lidstaten met dit voorstel van de EC akkoord gaan, is de mogelijkheid om het verlaagde btw-tarief toe te passen op digitale kranten een feit. Als die mogelijkheid er komt dan lijkt de staatssecretaris -gezien zijn brief van 17 april jl. aan de Tweede Kamer- voornemens te zijn van die mogelijkheid gebruik te willen maken.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op