28 mei 2013Voorstel 6% btw op transformatie kantoorruimte

Tijdens het debat van de Tweede Kamer over bouw en energie heeft VVD-Kamerlid Johan Houwers het voorstel gedaan om, als aanvulling op de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor de renovatie en het herstel van woningen, ook het btw-tarief op de transformatie van kantoren te verlagen. Deze maatregel zou een tweeledig doel dienen, namelijk de aanpak van de leegstand van kantoorruimten en de stimulering van de bouwsector. 

De toepassing van het verlaagde btw-tarief op de transformatie van kantoren is  reeds bij het samenstellen van het in februari gesloten Woonakkoord voorgesteld. Destijds is echter besloten de maatregel niet op te nemen in het akkoord, omdat onduidelijk was of de Europese Commissie een dergelijke maatregel wellicht zou aanmerken als ongeoorloofde staatssteun. Inmiddels zijn de meeste juridische angels uit het voorstel gehaald.   

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft het voorstel in overweging genomen en heeft beloofd hier over enkele weken op terug te komen. Cobouw, het dagblad voor de bouwsector, bericht dat projectontwikkelaars positief zijn over het voorstel. Ook Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars, ziet wel iets in de maatregel: “Bij dit soort vernieuwbouwprojecten gaat het vaak om grote bedragen, dus dan zou een verlaging van de btw net het verschil maken en de haalbaarheid van een plan kunnen verhogen.” 

Bron: DeArchitect.nl

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op