22 oktober 2019Vof geen btw-ondernemer voor verhuur deel woning aan kinderen van firmant

Feiten

Een vof heeft in haar aangifte btw over het tijdvak 2007 tot en met 2011 btw in aftrek gebracht met betrekking tot de verhuur van een deel van een woning aan de kinderen van een firmant. In geschil is of de vof deze btw in aftrek had mogen brengen.

 

Hof


Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt net als Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat geen sprake is van een economische activiteit. De vof heeft niet aannemelijk gemaakt dat een vergoeding is betaald voor het gebruik van de woning. Ook heeft de vof niet aannemelijk gemaakt dat de verhuur plaatsvond in het economisch verkeer. De vof stelt dat de inspecteur door een boekenonderzoek uit 2001 bekend was met de activiteiten en beroept zich op gewekt vertrouwen. De rechtbank heeft geoordeeld dat in het rapport van het boekenonderzoek kort wordt verwezen naar de verhuur van een deel van de onroerende zaak aan de kinderen, maar dat hierin geen standpunt wordt ingenomen over de vraag of dit voor de vof btw-ondernemerschap oplevert. Het hof onderschrijft het oordeel van de rechtbank. Het beroep op het vertrouwensbeginsel faalt.

Het hof komt tot de conclusie dat de vof geen btw-ondernemer is voor de verhuur van een deel van de woning aan de kinderen van de firmant.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op