23 oktober 2017Verlenen toegang tot late night show belast met 6% btw

In een recent nieuwsbericht heeft de Belastingdienst laten weten dat de toegangsprijs voor zogeheten ‘late night shows’ belast is met 6% btw, omdat deze liveshows vergelijkbaar zijn met voorstellingen waarvoor de toegangsprijs ook belast is met 6% btw.

Een zogenoemde late night show is een liveshow waarin onder leiding van een bekende gastheer aandacht wordt besteed aan kunst, politiek en de dromen van mensen. De show vindt plaats op een podium en bestaat onder andere uit gesprekken met bekende gasten, livemuziek, een mini-hoorcollege, aandacht voor een culturele agenda en een ode aan een bijzondere persoon. Bekende Nederlandse late night shows zijn RTL Late Night, Jinek en Pauw. Personen die de liveshows willen bijwonen betalen hiervoor veelal een vergoeding.

De Belastingdienst geeft aan dat zo’n gevarieerde liveshow te vergelijken is met een culturele uitvoering zoals een toneel-, muziek- of cabaretvoorstelling. Aangezien de toegangsprijzen voor die culturele uitvoeringen belast zijn tegen het verlaagde tarief, geldt dit ook voor de late night shows.

Zie onderdeel