31 juli 2014Verhuur garageboxen aan particulieren belast met 21% btw

De verhuur van elf garageboxen aan diverse particulieren deelt niet in de btw-vrijstelling voor de verhuur van onroerende zaken, zo heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant (opnieuw) geoordeeld. De verhuurder bracht in deze zaak aan zijn huurders geen btw in rekening omdat hij van mening was dat de verhuur kwalificeerde als de btw-vrijgestelde verhuur van onroerende zaken. De garageboxen zijn volgens de verhuurder namelijk aan te merken als multifunctionele ruimten die i.c. primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen worden of kunnen worden gebruikt, en die door veel huurders feitelijk als opslagruimte worden gebruikt.

De rechtbank is van oordeel dat de uitzondering van verhuur parkeerruimte van voertuigen op de btw-vrijstelling voor de verhuur van onroerend goederen niet strikt mag worden uitgelegd. De garageboxen zijn volgens de rechtbank naar hun aard bedoeld om te worden gebruikt als parkeerruimte voor voertuigen en het gebruik als parkeerruimte van voertuigen is niet uitgesloten in de door de verhuurder gesloten overeeneenkomsten.

Deze uitspraak is inhoudelijk gelijk aan een uitspraak van de rechtbank in april 2012 en betreft ook dezelfde btw-ondernemer. Voor meer informatie over de verhuur van onroerend goed zie 7.8.??

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op