28 april 2020Verbouwing voormalig postgebouw is in wezen nieuwbouw

Feiten

Een buitenlands beleggingsfonds heeft in 2015 een voormalig postgebouw in verhuurde staat gekocht. Daarnaast heeft zij twee woningen naast het voormalige postkantoor gekocht.

De verkoper heeft het voormalige postgebouw al ingrijpend verbouwd. Bij aankoop van de onroerende zaak heeft het beleggingsfonds geen overdrachtsbelasting betaald. In geschil is of sprake is van de levering van een nieuw onroerende zaak. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat door de verbouwing van het postkantoor in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. 

Hof 

Hof Den Bosch is het eens met de rechtbank en komt tot het oordeel dat sprake is van in wezen nieuwbouw. Het beleggingsfonds hoeft daarom geen overdrachtsbelasting te betalen en wel 21% btw.

Het hof hecht geen waarde aan de herkenbaarheid van het gebouw aan de buitenkant. De sloop-, bouw,- en renovatiewerkzaamheden in het pand zijn zeer omvangrijk, waardoor er sprake is van een nieuw vervaardigd onroerend goed. De bruikbare oppervlakte in het pand is met 30% verhoogd. Ook het gebruik van het pand is gewijzigd, van een postkantoor naar een supermarkt en een restaurant met bar. 

 Indien u een onroerende zaak gaat verbouwen is het van belang om te kijken naar de vraag of sprake is van een vervaardiging (21% btw, geen overdrachtsbelasting) of een verbouwing (bij een pand ouder dan 2 jaar geen btw, wel overdrachtsbelasting). BTW-INSTITUUT is u bij de beoordeling of sprake is van vervaardiging of verbouwing graag van dienst. ?

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op