5 juli 2013Veranderingen op btw-gebied per 1 juli 2013

De start van een jaar, halfjaar of kwartaal wordt vaak aangegrepen om aanpassingen in de wetgeving door te voeren. De datum 1 juli 2013 is door een aantal  lidstaten aangegrepen om een tariefsverhoging door te voeren en één land is op deze datum toegetreden tot de Europese Unie.

Kroatië

Kroatië is vanaf 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie. In het eerder gepubliceerde memo wezen wij reeds op de gevolgen van de toetreding. Zo spreken we niet langer van invoer van goederen uit Kroatië, maar van een intracommunautaire verwerving van goederen. Uitvoer uit Kroatië kwalificeert vanaf 1 juli als een intracommunautaire levering of installatielevering. Daarnaast moeten btw-teruggaafverzoeken met betrekking tot facturen gedateerd na 1 juli 2013 worden ingediend via de Nederlandse portal. 

Het standaard btw-tarief in Kroatië bedraagt 25%, het verlaagde btw-tarief 5%. Indien u goederen levert aan particulieren en het drempelbedrag van HRK 270.000 (± € 35.000) overschrijdt, zult u zich vanaf 1 juli als btw-ondernemer moeten registreren in Kroatië. BTW-PLAZA is u graag van dienst bij deze registratie. 

Slovenië

Om de economische malaise in Slovenië het hoofd te bieden, heeft de Sloveense regering het btw-tarief per 1 juli verhoogd. Het standaard tarief gaat met 2% omhoog naar 22% en het verlaagde tarief is gestegen van 8,5% naar 9,5%. 

Italië

De omstreden btw-verhoging in Italië die voor 1 juli op stapel stond, is uitgesteld en zal nu naar verwachting worden ingevoerd op 1 oktober 2013.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op