22 september 2014Vakbond: mogelijke btw-verhoging kappersbranche kost 5.500 banen

In zijn plannen voor de verandering van het Nederlandse belastingstelsel heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën de verhoging van de btw op arbeidsintensieve diensten, zoals kappersdiensten, als mogelijkheid genoemd. Voor de kappersbranche, waarin circa 25.000 mensen werkzaam zijn, geldt sinds 2000 het verlaagde btw-tarief van 6%. 

Hoewel van een maatregel (nog) geen sprake is en de verhoging van 6% naar 21% btw op kappersdiensten niet voorkomt in het Belastingplan 2015, heeft vakbond CNV Vakmensen reeds aangegeven niets te zien in een eventuele btw-verhoging. “We weten uit onderzoek dat dit in de kappersbranche meer dan vijfduizend banen gaat kosten. Dat lijkt me nogal in strijd met de ambitie van het kabinet om juist voor meer werkgelegenheid te zorgen”, aldus Willem Kruithof, bestuurder bij CNV Vakmensen. De branche heeft het onderzoek enkele jaren geleden uitgevoerd, omdat de discussie over het 6%-tarief sinds de invoering ervan in 2000 regelmatig oplaait. De uitkomst van het onderzoek was dat een verhoging van het btw-tarief tot gevolg heeft dat circa 5.500 mensen hun baan verliezen. 

Kruithof wijst erop dat een eventuele btw-verhoging niet alleen gevolgen zal hebben voor de branche zelf, maar ook voor de consument: “De kappers zullen die btw-verhoging natuurlijk proberen door te berekenen aan hun klanten.” 

Bron: nu.nl

 Zoals reeds aangegeven, is van een btw-verhoging voor kappersdiensten (nog) geen sprake. Wilt u weten welke btw-maatregelen wél in het Belastingplan 2015 zijn opgenomen? Klik dan hier.?

 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op