18 maart 2013Update besluit btw-vrijstelling (para)medische diensten

In het op 1 januari 2013 in werking getreden besluit over de btw-vrijstelling voor (para)medische diensten stond dat een (para)medische dienst voor de btw niet gedeeltelijk belast en gedeeltelijk vrijgesteld kan zijn. Het splitsen van een (para)medische prestatie is volgens de staatssecretaris dus niet aan de orde.

Dit standpunt zorgde in de praktijk voor vragen, onder andere bij artsen die naast reguliere ook niet-reguliere geneeskunde (acupunctuur bijv.) toepassen. Zij vroegen zich af of de diensten aan hun patiënten, bestaande uit een aantal consulten met onderzoeken voordat door een keuze wordt gemaakt voor een reguliere dan wel niet-reguliere behandelmethode belast is met 21% btw of van btw-heffing is vrijgesteld.

Het beleid is op dit punt verduidelijkt. Naar de mening van de staatssecretaris is alleen de (para)medische dienst die in wezen regulier is vrijgesteld van btw-heffing. Indien patiënten uiteindelijk kiezen voor een btw-belaste niet-reguliere behandelmethode dan zijn de voorbereidende onderzoekshandelingen ook belast met 21% btw. De staatssecretaris gaat er namelijk van uit dat patiënten zich nu juist bij een dergelijke arts laten onderzoeken en behandelen vanwege diens kennis/ervaring op het terrein van de niet-reguliere geneeskunde.

Dit beleid van de staatssecretaris mag dan duidelijk(er) zijn, onomstreden is het niet. In de praktijkbijeenkomsten btw en (para)medische vrijstellingen op 4, 18 en 25 april 2013 gaan wij uitvoerig in op alles wat u moet weten over de btw-vrijstelling voor (para)medische diensten per 2013. Schrijf u hier in! Voor dit besluit en meer informatie zie 8.2.1.

 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op