20 maart 2014Tweede Kamer bereid tot aanpassing btw-stelsel

Naar aanleiding van het recent gepubliceerde rapport van het CPB, waarin is geconcludeerd dat het Nederlandse btw-stelsel de concurrentie verstoort en ondoelmatig is, hebben Tweede Kamerleden zich uitgesproken over het btw-stelsel. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 is bereid te kijken naar aanpassing van het huidige btw-stelsel.

De onderzoekers van het CPB concludeerden dat het verlaagde btw-tarief een ondoelmatig instrument is om de belastingdruk van burgers met lagere inkomens te verlichten. D66-leider Alexander Pechtold pleit daarom voor het middelen van de twee btw-tarieven. Eén btw-tarief van 15% kan volgens hem een stimulans zijn voor de economie, met name voor het middel- en kleinbedrijf. Wat Helma Népperus (VVD) betreft, mag de herziening van het btw-stelsel niet leiden tot een belastingverhoging. Zij is voorstander van het behouden van een algemeen en verlaagd tarief. Het 6%-tarief moet daarbij wel zijn voorbehouden voor ‘echte levensbehoeften’, zoals eten en drinken.

Ook PvdA is bereid te kijken naar een eerlijker en efficiënter btw-systeem. Kamerlid Henk Nijboer stelt echter wel voorwaarden: “Wij zijn er niet voor om boeken en dagelijkse boodschappen zoals brood, groente en melk zomaar 15% duurder te maken.” SP-Kamerlid Arnold Merkies deelt deze mening. Hij waarschuwt voor duurdere boodschappen in geval van afschaffing van het 6%-tarief. Volgens Merkies worden gezinnen met weinig inkomen dan relatief zwaarder getroffen, omdat zij een groter deel van hun inkomen aan voedsel besteden.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft laten weten de uitkomst van het CPB-rapport mee te nemen in zijn reactie op het rapport van de commissie-Dijkhuizen over de hervorming van het Nederlandse belastingstelsel, dat in juni 2013 verscheen.

Zie 5 voor meer informatie over de btw-tarieven.

 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op