3 oktober 2014Tweede btw-verhoging niet zeker na forse krimp Japanse economie

In april 2014 werd de Japanse btw verhoogd van 5% naar 8%. Uit onderzoek van een Japans statistiekbureau bleek dat de btw-verhoging een flinke rem op de consumptie en investeringen door Japanners zette: de economie kromp in het tweede kwartaal in het sterkste tempo van de afgelopen drie jaar, namelijk met 6,8% op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp sinds het voorjaar van 2011, toen Japan te maken kreeg met een aardbeving en tsunami. 

Door de hogere btw namen de uitgaven van consumenten met bijna een vijfde af op jaarbasis. De investeringen van bedrijven slonken met bijna 10%. Mede door de verhoging van de btw stijgt de inflatie in Japan veel sterker dan de lonen, waardoor de koopkracht afneemt. Er zijn plannen voor een tweede verhoging van de btw van 8% naar 10% in oktober 2015. 

Bij de recente opening van het parlementaire jaar heeft de Japanse premier Shinzo Abe aangegeven de impact van de btw-verhoging op de economie aandachtig te blijven volgen, alvorens over te gaan op een tweede ronde van btw-verhoging. Abe zal hierover voor het einde van het jaar een beslissing moeten nemen. Aangezien de angst bestaat dat verhoging van de btw naar 10% het huidige voorzichtige herstel van de Japanse economie te gronde zal richten, is de verhoging vooralsnog niet zeker. 

Bronnen: RTLnieuws.nl, Telegraaf.nl?

 

 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op