19 november 2014Tweede btw-verhoging Japan uitgesteld na krimp economie

In april 2014 werd de Japanse btw verhoogd van 5% naar 8%. Deze btw-verhoging zette een flinke rem op de consumptie en investeringen door Japanners. Door de hogere btw namen de uitgaven van consumenten met bijna een vijfde af op jaarbasis. De investeringen van bedrijven slonken met bijna 10%. De economie kromp in het tweede kwartaal in het sterkste tempo van de afgelopen drie jaar, namelijk met 6,8% op jaarbasis. 

De btw-verhoging was onderdeel van de ambitieuze plannen van de Japanse premier Shinzo Abe, die hiermee de Japanse economie wilde stimuleren. De uitwerking van deze plannen is echter tegengesteld: geheel tegen de verwachting in is de Japanse economie weer in een recessie terecht gekomen. Een tweede btw-verhoging naar 10%, die gepland stond voor oktober 2015, is om die reden uitgesteld tot april 2017, zo maakte premier Abe bekend tijdens een persconferentie. 

De Japanse premier wil later deze week het parlement laten ontbinden om nieuwe verkiezingen te houden, zodat de bevolking zich kan uitspreken over het economische beleid van de regering.

Bron: NOS.nl??

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op