10 december 2018Spelersmakelaar btw verschuldigd bij ontvangst halfjaarlijkse provisie voor plaatsing speler bij voetbalclub

Feiten

Een spelersmakelaar verricht diensten in de profvoetbalsector. Wanneer de spelersmakelaar met succes een speler bij een club plaatst, ontvangt zij een provisie van die club, op voorwaarde dat de speler vervolgens een arbeidsovereenkomst ondertekent en een licentie krijgt van de Duitse voetbalbond. Deze provisie wordt halfjaarlijks aan de vennootschap betaald, zolang de speler onder contract bij die club blijft en houder is van een licentie van de Duitse voetbalbond. De spelersmakelaar brengt in 2012 btw in rekening over de in dat jaar ontvangen provisies. Volgens de Duitse Belastingdienst moet de spelersmakelaar echter vanaf 2012 provisies voor spelerscontracten van bepaalde duur die in 2015 zouden aflopen aan de btw onderwerpen. De Duitse verwijzende rechter heeft prejudiciële vragen gesteld in deze zaak.

HvJ

Het HvJ oordeelt dat het in strijd is met het EU-recht als een spelersmakelaar de btw moet voldoen op het moment van plaatsen van een profvoetballer. Het HvJ stelt dat voor het plaatsen van profvoetballers bij een club, het belastbare feit en de verschuldigdheid van btw over een prestatie niet moeten worden geacht zich voor te doen op de datum van de plaatsing, maar bij het verstrijken van de perioden waarop de betalingen door de club betrekking hebben. Kortom, de spelersmakelaar is btw verschuldigd bij ontvangst van de halfjaarlijkse provisie voor de plaatsing van een profvoetballer bij een voetbalclub.

Wij zijn het eens met het oordeel van het HvJ. Het oordeel van het HvJ leidt er toe dat de spelersmakelaar geen voorfinancieringsproblemen heeft.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op