24 februari 2012Schrijf u nu in voor de praktijkbijeenkomst reisbureauregeling

BTW-PLAZA organiseert op dinsdag 13 maart 2012 een praktijkbijeenkomst omtrent de nieuwe reisbureauregeling. Deze regeling treedt per 1 april 2012 in werking en is breder toepasbaar dan u wellicht denkt. Tijdens de praktijkbijeenkomst leggen wij uit wie met de reisbureauregeling te maken krijgen en we voorzien u van praktische aanwijzingen hoe in welke omstandigheden te handelen.

Hoewel de naam ‘reisbureauregeling’ anders doet vermoeden, heeft de reisbureauregeling een veel ruimer toepassingsbereik dan ‘echte’ reisbureaus. Iedere btw-ondernemer die op eigen naam en voor eigen rekening ingekochte reishandelingen doorverkoopt aan de reiziger (d.w.z.: de eindafnemer) krijgt te maken met de nieuwe reisbureauregeling. Deze regeling houdt in dat er geen recht op aftrek/teruggaaf van de btw op de ingekochte reishandelingen bestaat, terwijl er 0%/19% btw verschuldigd is uit de winstmarge met betrekking tot de doorverkochte reishandelingen. De winstmarge kan per tijdvak of per reis berekend worden. De nieuwe reisbureauregeling is niet van toepassing op eigen prestaties, zoals het inzetten van eigen bussen, eigen accommodatie, eigen personeel etc. Let op: de aanwezigheid van eigen prestaties kan betekenen dat én reisbureauregeling van toepassing is op de doorverkoop van ingekochte reishandelingen én voor de eigen prestaties ‘gewoon’ btw verschuldigd is in Nederland of in het buitenland. Bij eigen prestaties in het buitenland moet u daarom bedacht zijn op btw-verplichtingen (registratie en indienen btw-aangiften)!

Om u een indruk te geven volgen enkele praktijkvoorbeelden waarbij de nieuwe reisbureauregeling (geheel of gedeeltelijk) van toepassing is:

  • Een eenmansondernemer huurt één of meerdere vakantiehuizen in binnen- of buitenland van de eigenaars en verhuurt deze op eigen naam en voor eigen rekening door aan vakantiegangers. De vakantiegangers komen met hun eigen auto naar het vakantiehuis.
  • Een B.V. regelt een vliegticket, overnachtingen in een hotel en een taalstudie, verslavingstherapie of haartransplantatie in het buitenland.
  • Een v.o.f. regelt het vervoer naar en van de Belgische Ardennen, mountainbikes, instructeurs, eten en drinken en alles wat nodig is om in de Belgische Ardennen een dag te kunnen mountainbiken en verkoopt deze ‘outdooractiviteit’ aan Nederlandse particulieren.
  • Een touroperator verzorgt meerdaagse stedentrips in binnen- en buitenland (incl. hotelovernachtingen, een concertbezoek, rondleidingen etc.) en gebruikt hiervoor eigen bussen. Het busvervoer in het buitenland brengt in beginsel btw-verplichtingen in het buitenland met zich mee. Op de doorverkoop van de overige reishandelingen is de nieuwe reisbureauregeling van toepassing.
  • Een B.V. regelt in opdracht van bedrijven personeelsuitjes in het binnen- en buitenland en koopt hiervoor vervoer (vliegtickets of busvervoer), een optreden van een artiest, catering en -bij meerdaagse personeelsuitjes- accommodatie bij derden in.

Datum: dinsdag 13 maart 2012 van 19.00-21.00u
Locatie: Houten
Kosten: De kosten voor deelname bedragen voor leden van BTW-PLAZA € 125,- excl. btw en voor niet-leden € 150,- excl. btw.

 Deelnemers aan deze praktijkbijeenkomst krijgen 2 PE-punten. 

Schrijf u hier in
 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op