31 oktober 2013Richtlijnen Europese Commissie mini One Stop Shop-systeem per 2015

Op 1 januari 2015 treden de nieuwe plaats-van-dienst-regels in werking voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten. Het verrichten van deze diensten aan consumenten, de zogenoemde B2C-diensten, zal vanaf 2015 belast(baar) zijn in het land van de afnemer, de consument. Tot 2015 geldt dat deze diensten belast(baar) zijn in het land van de dienstverrichter, tenzij het een afnemer buiten de EU betrof. Daarnaast geldt thans dat als niet-EU-ondernemers telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten verlenen aan consumenten binnen de EU deze diensten belast(baar) zijn in de lidstaat van consumptie. De wijziging van de plaats-van-dienst-regels per 2015 moet ertoe leiden dat de telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten steeds, dus ook binnen de EU, belast(baar) zijn in het land van verbruik.

Om te voorkomen dat een aanbieder van telecommunicatie-, omroep- of elektronische diensten zich in tal van EU-lidstaten moet registreren kan -het is dus niet verplicht!- gebruik worden gemaakt van een mini One Stop Shop-systeem. Dit systeem houdt -kort gezegd- in dat EU-ondernemers voor deze diensten in hun eigen land een btw-aangifte indienen en de btw betalen. De fiscus betaalt de ‘buitenlandse’ btw vervolgens door aan de andere lidstaten waar de diensten zijn belast. Het mini One Stop Shop-systeem geldt niet indien een ondernemer in het land van consumptie een vaste inrichting heeft. Ondernemers die niet zijn gevestigd in de EU en aldaar ook niet beschikken over een vaste inrichting of een btw-nummer moeten zich registreren in een EU-lidstaat naar keuze.

De Europese Commissie heeft (juridisch niet-bindende) richtlijnen opgesteld voor ondernemers waarin is aangegeven hoe het mini One Stop Shop-systeem werkt. In deze praktische richtlijnen is ingegaan op de registratieprocedure, de aangifteprocedure, de (correctie van) de betaling van de verschuldigde buitenlandse btw en de administratieve verplichtingen die bij het mini One Stop Shop regime komen kijken. De richtlijnen zijn nog niet definitief en kunnen -indien nodig- worden aangepast.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op