10 oktober 2014PvdA pleit voor verlaging btw naar 6% op digitale kranten

De levering van gedrukte boeken, kranten en dergelijke mag binnen de EU belast worden met het verlaagde btw-tarief. In Nederland geldt een btw-tarief van 6% voor de levering van deze producten. De verkoop van digitale boeken, tijdschriften, kranten en dergelijke dient op grond van de btw-richtlijn echter tegen het algemene btw-tarief (21%) te worden belast. 

De PvdA wil dat er een einde komt aan dit verschil in btw-tarief en gaan volgende week hierop aandringen bij staatssecretaris Wiebes van Financiën. PvdA-kamerlid Mohandis noemt het verschil ‘belachelijk’: “Als je jongeren aan het nieuws wilt krijgen, moet je ze niet straffen door meer btw te vragen voor een digitale krant.” 

De kritiek op het verschil in tarief tussen gedrukte en digitale kranten, tijdschriften en boeken wordt vaker gehoord. Zo staat België inmiddels toe dat het 0%-tarief wordt toegepast op abonnementen op digitale kranten, past Luxemburg sinds 2012 het 3%-tarief toe op de digitale kranten en boeken en gaat zij hiermee door ondanks een inbreukprocedure en heeft Frankrijk – ondanks een lopende inbreukprocedure – het btw-tarief op e-boeken verlaagd van 7% naar 5,5%. Naar aanleiding van eerdere Kamervragen heeft staatssecretaris Wiebes aangegeven zich in de EU sterk te maken voor een EU-breed laag btw-tarief voor digitale nieuwsproducten. 

 Gelet op de reactie van de staatssecretaris op eerdere Kamervragen zal Nederland kiezen voor de ‘nette’ route en niet, zoals België, Luxemburg en Frankrijk, toepassing van het verlaagde tarief toestaan zolang de btw-richtlijn dit niet toestaat. Zie 5.2 voor meer informatie over het 6%-tarief.

Bron: De Telegraaf?

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op