28 oktober 2014Projecten zonne-energie onder druk door btw-heffing

Projecten waarin buurtbewoners samen zonne-energie opwekken (door investering in zonnepanelen op daken van scholen of buurthuizen bijv. in een bepaald postcodegebied, de zogenoemde ‘postcoderoos-regeling’) staan onder druk door de btw-heffing. De Belastingdienst heeft namelijk aangegeven dat de coöperatie waarin de buurtbewoners samenwerken niet alleen 21% btw verschuldigd is over de ledenbijdrage, maar ook 21% btw over de opgewekte elektriciteit die tegen vergoeding aan de energieleverancier wordt geleverd. De energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat deze elektriciteit bij de leden van de coöperatie terechtkomt.

Het heffen van 21% btw over de ledenbijdrage en over de levering van opgewekte elektriciteit brengt de rendabiliteit in gevaar van projecten waarin buurtbewoners samen zonne-energie opwekken. De Organisatie voor Duurzame Energie meent dat deze btw-heffing de doodsteek is voor zonne-energieprojecten en de voorzitter van deze organisatie meent dat het enthousiasme om te investeren snel verdwijnt als er geen winst te behalen valt.

Het niet doorgaan van deze projecten zou een nieuwe, grote tegenvaller zijn bij de uitvoering van het Energieakkoord waarin is afgesproken dat in 2020 een miljoen mensen gebruik maken van duurzame energie. Minister Kamp heeft in een reactie laten weten dat hij opnieuw naar de btw-regels zal kijken.

Bron: EenVandaag?

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op