23 mei 2013Problemen voor zzp’ers in de zorg

Veel zelfstandigen in de zorgsector dreigen in de problemen te komen door naheffingen van de Belastingdienst naar aanleiding van het aangescherpte beleid. Dit meldt de website DeOndernemer.nl. Zzp’ers in de medische sector verrichten volgens de Belastingdienst namelijk niet zelfstandig een medische prestatie, waardoor de btw-vrijstelling voor medische prestaties toepassing mist en de zzp’ers 21% btw moeten berekenen. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen die geen recht op btw-aftrek hebben willen de verhoging van 21% niet betalen, zodat deze bedragen voor rekening komen van de zzp’ers zelf. Dit heeft tot gevolg dat het werk niet meer lonend is en zzp’ers massaal met hun werk willen stoppen. Daarnaast worden vanwege het aangescherpte beleid sommige contracten door zorginstellingen niet meer verlengd, zodat zzp’ers reeds zonder opdrachten zitten. 

DeOndernemer.nl wijst er terecht op dat de overheid met dit aangescherpte beleid haar eigen doelstelling om de zorg betaalbaar te houden mist en het gebrek aan vakmensen in de zorg hierdoor alleen maar groter zal worden. 

Bron: DeOndernemer.nl

Zzp’ers in de medische sector die bezwaar willen maken – en hier zijn naar onze mening goede gronden voor – tegen de btw-heffing kunnen dit op ‘collectieve’ wijze (en dus tegen gereduceerde kosten) regelen via de Stichting Collectief Procederen in btw-zaken. Deze stichting wil namens de zzp’ers in de medische sector een of meerdere proefprocedures starten waarin de toepasselijkheid van de btw-vrijstelling bepleit wordt.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op