21 september 2020Prinsjesdag 2020 nieuwe maatregelen

De belastingplannen voor het komende jaar zijn op Prinsjesdag gepresenteerd. Voor de btw staan er geen nieuwe wijzigingen op stapel. Voor de overdrachtsbelasting is er wel een wijziging voorgesteld. Deze houdt een tegemoetkoming in voor starters op de woningmarkt: een startersvrijstelling.

De startersvrijstelling is van toepassing op de verkrijging van een woning of rechten waaraan deze zijn onderworpen (erfpacht bijv.) door een meerderjarig natuurlijk persoon die jonger is dan 35 jaar. De starter moet de woning als niet-tijdelijk hoofdverblijf gaan gebruiken, hetgeen de koper schriftelijk moet verklaren. Daarnaast mag de startersvrijstelling nog niet eerder zijn toegepast en ook dat moet de koper schriftelijk verklaren. De startersvrijstelling is niet van toepassing op de verkrijging van de economische eigendom van woningen ex art. 2 lid 2 WBR of de verkrijging van een aandeel in een onroerende zaakrechtspersoon (OZR) als bedoeld in art. 4 WBR.

Deze tegemoetkoming voor starters gaat gepaard met een verhoging van het tarief van niet-woningen van 7% naar 8% en voor woningen die door de verkrijger niet of slechts tijdelijk als hoofdverblijf worden gebruikt van 2% naar 8%, zoals vakantiewoningen, woningen die ouders kopen voor hun kind en woningen die worden verkregen door rechtspersonen (bijv. woningcorporaties of vastgoedbeleggers). Het 2%-tarief is ook niet meer van toepassing op de verkrijging van de economische eigendom van woningen ex art. 2 lid 2 WBR of de verkrijging van een aandeel in een onroerende zaakrechtspersoon (OZR) als bedoeld in art. 4 WBR.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op