28 mei 2015Politiek verdeeld over permanent 6%-tarief verbouwing en renovatie woningen

Het huidige 6%-tarief voor de arbeidscomponent van verbouwingen en renovaties van woningen die meer dan twee jaar als zodanig in gebruik zijn, vervalt per 1 juli a.s. De tijdelijke maatregel, die vanaf 1 maart 2013 van kracht is, is diverse keren verlengd, maar eindigt per juli definitief. De bouwsector dringt nu bij monde van belangenorganisaties zoals Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie aan op een permanent verlaagd btw-tarief. Het lijkt erop dat een deel van de politieke partijen dit pleidooi volgt en eveneens voorstander is van een permanent verlaagd tarief. 

De SP is hierin het meest uitgesproken. SP-Kamerlid Farshad Bashir: “Wij vinden het een goede zaak als de btw laag blijft, wat ons betreft ook per 1 juli, maar het moet niet weer een tijdelijke maatregel worden. Elke keer zien we namelijk een shockeffect: dat opdrachtgevers vooral aan het begin van zo’n periode investeren. Dat is niet goed voor de bouw: die krijgt elke keer nieuwe klappen en heeft juist behoefte aan duidelijkheid.” De PvdA spreekt zich minder duidelijk uit. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch: “We hebben deze maatregel al meerdere keren verlengd. Juist als je nu gaat roepen dat je weer gaat verlengen, stel je gedrag uit, terwijl de druk moet blijven.” Toch is Monasch het ermee eens dat een lager btw-tarief op arbeid de werkgelegenheid stimuleert. Ook D66 lijkt voorstander van een permanent verlaagd btw-tarief: de partij stelde eerder voor de ongebruikte miljoenen uit het Energiebesparingsfonds in te zetten voor een laag btw-tarief op arbeid. De VVD is minder overtuigd. VVD-Kamerlid Roald van der Linde: “De tijdelijke btw-verlaging is zeer succesvol, maar het moet wel ergens van betaald worden. die dekking zie ik niet.” 

Het kabinet heeft voornemens om het Nederlandse belastingstelsel te hervormen en voeren de komende periode diverse besprekingen over dit onderwerp. Het kabinet zal hierbij ongetwijfeld aandacht besteden aan de invoering van een verlaagd btw-tarief voor de arbeidscomponent van verbouwingen en renovaties.

Zie onderdeel 5 van het handboek voor meer informatie over de verschillende btw-tarieven.

 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op