26 juni 2015Pas na overschrijding drempelbedrag afstandsverkopen buitenlandse btw verschuldigd

Een B.V. verkoopt onder meer via een webwinkel kleding en bijbehorende accessoires aan Duitse particulieren. Lopende het jaar 2010 is het drempelbedrag voor afstandsverkopen aan Duitse consumenten (€ 100.000) overschreden. De inspecteur heeft over het eerste kwartaal van 2010 een naheffingsaanslag opgelegd. Naar de mening van de B.V. ten onrechte, omdat door de overschrijding van het drempelbedrag in 2010 (ook) in het eerste kwartaal van 2010 geen Nederlandse btw verschuldigd is ter zake van deze afstandsverkopen.

Hof Amsterdam heeft de inspecteur in het gelijk gesteld, omdat in het eerste kwartaal van 2010 het drempelbedrag voor de afstandsverkopen nog niet is overschreden. In cassatie bevestigt de Hoge Raad dit oordeel. In cassatie staat vast dat in het eerste kwartaal van 2010 het totale bedrag van afstandsverkopen met bestemming Duitsland minder was dan € 100.000. Om die reden is ter zake van deze afstandsverkopen Nederlandse btw verschuldigd, aldus de Hoge Raad.

De beslissing van de Hoge Raad is niet verrassend. Dat pas vanaf overschrijding van het drempelbedrag buitenlandse btw verschuldigd is, blijkt immers expliciet uit art. 14 van de btw-verordening. Voor meer informatie over afstandsverkopen zie btw en e-commerce.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op