24 mei 2012Overgangsregeling voor btw-verhoging nieuwbouwwoningen

De btw-verhoging van 19% naar 21%, die per 1 oktober 2012 ingaat, kan kopers van nieuwbouwwoningen met duizenden euro’s extra in rekening gebrachte btw confronteren. Zeer waarschijnlijk komt er om die reden een overgangsregeling voor nieuwbouwwoningen, aldus projectontwikkelaarsvereniging Neprom.

Kopers van nieuwbouwwoningen krijgen de prijs doorgaans in termijnen in rekening gebracht. De eerste termijn heeft daarbij betrekking op de grond, de overige termijnen op het deel van de bouw dat gereed is gemaakt. Deze termijnen kwalificeren als een vooruitbetaling voor de oplevering van de nieuwbouwwoning. Indien een nieuwbouwwoning voor 1 oktober is gekocht en na 1 oktober opgeleverd wordt, krijgen kopers over de bouwtermijnen (alsnog) het verhoogde btw-tarief in rekening gebracht. Dit kan financiële problemen veroorzaken, omdat bij de hypotheekverstrekking hiermee geen rekening is gehouden.

Diverse organisaties in de bouwsector hebben de Tweede Kamer in een brief opgeroepen te zorgen voor een goede overgangsregeling, waarin wordt vastgelegd dat voor (koop)contracten van bouwactiviteiten die voor 1 oktober 2012 zijn afgesloten, het btw-tarief van 19% geldt. Neprom heeft te horen gekregen dat een dergelijke overgangsregeling er zeer waarschijnlijk zal komen.

Bron: www.neprom.nl

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op