8 augustus 2014Nieuw besluit btw-onderwijsvrijstelling

De staatssecretaris heeft zijn beleid inzake de btw-vrijstelling voor onderwijsactiviteiten geactualiseerd. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • er is ingegaan op het onderscheid tussen openbare onderwijsinstellingen (geen btw-ondernemer) en bijzondere onderwijsinstellingen (wel btw-ondernemer);
  • het beleid inzake het beroepsonderwijs is geactualiseerd. Het gaat hierbij met name om de verduidelijking hoe omgegaan wordt met docenten die werken vanuit een persoonlijke B.V. en die ingeschakeld worden door onderwijsinstellingen en om de aanpassing van het beleid aan de splitsing van het RKBO in een instellingen- en een docentenregister per 2014;
  • taalonderwijs is vrijgesteld van btw-heffing als algemeen vormend onderwijs, maar dit geldt niet (meer) als sprake is van beroepsonderwijs. Is sprake van beroepsonderwijs dan is inschrijving in het RKBO nodig om taalonderwijs zonder btw te kunnen aanbieden. Tot dit beleid werd het taalonderwijs in de praktijk zonder meer zonder btw aangeboden op basis van oud beleid dat niet duidelijk was ingetrokken.

Voor het besluit en meer informatie over de btw-vrijstelling voor onderwijsactiviteiten zie 8.2.10. Onderdeel 8.2.10 is reeds geactualiseerd; de branchepagina btw en onderwijs en het memo inzake beroepsonderwijs zullen z.s.m. worden geactualiseerd.?? Hebt u vragen over de beleidswijzigingen? Onze btw-specialisten voorzien u graag van advies!

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op