7 februari 2013Nieuw besluit btw-heffing telefoonkaarten en mobiele telefoonabonnementen

De staatssecretaris heeft een nieuw besluit uitgevaardigd inzake de btw-heffing ten aanzien van telefoonkaarten en mobiele telefoonabonnementen. In het besluit wordt een onderscheid gemaakt tussen single-purpose telefoonkaarten (telefoonkaart die nagenoeg uitsluitend voor telecommunicatiediensten kan worden gebruikt) en multi-purpose telefoonkaarten (telefoonkaart die niet alleen voor telecommunicatiediensten, maar ook voor andersoortige prestaties kan worden gebruikt. Bij single-purpose telefoonkaarten (SPT) is btw verschuldigd (veelal over de nominale waarde) op het moment dat de kaart wordt verkocht. Bij multi-purpose telefoonkaarten (MPT) is bij de verkoop nog geen btw verschuldigd, maar pas als het tegoed van deze telefoonkaart wordt gebruikt.

Indien een telecombedrijf SPT’s verkoopt aan een distributeur die deze op eigen naam en voor eigen rekening  doorverkoopt dan is in beide schakels btw verschuldigd over de ontvangen vergoeding. De distributeur mag de inkoop-btw op de SPT’s volledig in aftrek brengen. Als de huidige praktijk hiervan afwijkt dan hebben telecombedrijven tot 1 juli 2013 de tijd om deze aan te passen.

Bij de verkoop van MPT’s door een tecombedrijf aan een distributeur die deze op eigen naam en voor eigen rekening doorverkoopt dan verricht de distributeur aan het telecombedrijf een verkoopondersteunende/distributiedienst aan het telecombedrijf. Ter zake van deze dienst is de distributeur btw verschuldigd uit/over de marge (provisie) die hij voor zijn dienstverlening ontvangt. Op dit punt is sprake van een beleidswijziging, omdat de verkoop van deze kaarten voorheen als een vrijgestelde verkoop van waardepapieren werd beschouwd. De distributeurs krijgen tot 1 juli 2013 de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe beleid.

De verkoop van abonnementen voor mobiel telefoon- en internetverkeer door een telecombedrijf aan de klant waarmee niet alleen telecommunicatiediensten, maar ook andere presties (contentdiensten bijv.) kunnen worden afgenomen zonder dat daarvoor hoeft te worden bijbetaald (althans zolang limiet abonnement nog niet is overschreden). Dergelijke abonnementen gelden als multi-purpose. Dit betekent dat het telecombedrijf btw moet voldoen op moment dat diensten worden verricht. Over het (uiteindelijk) vervallen tegoed is geen btw verschuldigd. Worden de multi-purpose abonnementen via een distributeur verkocht dan is deze btw verschuldigd uit/over zijn marge/provisie.

Voor het besluit en meer informatie over telefoonkaarten zie 8.3.1.7 van het btw-handboek.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op