22 augustus 2017Levering maagballon belast met 21% btw

Een maagballon die gebruikt wordt om het hongergevoel weg te nemen door de maag gedeeltelijk te vullen, is geen katheter. De levering van een maagballon is daarom belast met 21% btw.

De maagballon bestaat uit een ballon met daaraan gekoppeld een vuldraad. De ballon vult de maag gedeeltelijk op en neemt daardoor het hongergevoel weg. De gebruiker slikt de lege ballon met vuldraad in. Het uiteinde van de vuldraad blijft in de mond achter. Via de vuldraad wordt de ballon met water gevuld. Daarna wordt de vuldraad losgetrokken en weggegooid.

Een katheter is een buis die door een opening in het menselijk lichaam wordt gebracht om (vloei)stoffen in of uit het lichaam te vervoeren. De levering van een katheter is belast met 6% btw. Hoewel de vuldraad van een maagballon volgens de Belastingdienst voldoet aan de kenmerken van een katheter, is de draad alleen maar een (hulp)onderdeel van de maagballon. De maagballon zelf is niet bedoeld voor het vervoer van (vloei)stoffen en is daarom geen katheter. De levering van een maagballon is daarom belast met 21% btw.

 Voor meer informatie over het verlaagde btw-tarief van 6% zie 5.2.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op