22 januari 2013Kamervragen over eHealth-diensten en btw-heffing

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft Kamervragen gesteld aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over eHealth-diensten en btw-heffing. Aanleiding voor het stellen van deze vragen is een naheffingsaanslag die aan zorginstelling Ksyos is opgelegd. 

Ksyos is een zorginstelling die zich richt op ontwikkeling, onderzoek en invoering van teleconsultatie in de reguliere gezondheidszorg. Zij heeft als doel een snelle, effectieve communicatie via internet tussen zorgverleners tot stand te brengen, waarbij zorgverleners digitaal onder andere diagnoses, behandelplannen en foto’s kunnen uitwisselen. Onlangs is aan Ksyos met betrekking tot de afgelopen zes jaar een naheffingsaanslag van circa € 600.000 opgelegd, omdat de inspecteur van de Belastingdienst meent dat Ksyos btw-belaste diensten verricht. 

Leijten vraagt de minister naar de reden van het in de btw-heffing betrekken van de activiteiten van Ksyos. De minister heeft bij de beantwoording van eerdere Kamervragen over btw en gezondheidszorg aangegeven dat de gezondheidskundige verzorging van de mens is vrijgesteld van btw-heffing. Leijten is van mening dat de activiteiten van Ksyos onder deze definitie vallen en vraagt of de minister beargumenteerd kan aangeven of zij deze mening deelt. Zij uit bovendien haar zorg over andere projecten voor betere zorg die worden belemmerd door btw-heffing en vraagt de minister of deze belemmeringen aan de orde zijn. Tot slot vraagt zij de minister welke acties zij gaat ondernemen in het geval van Ksyos en in andere vergelijkbare gevallen. 

De Kamervragen moeten nog worden behandeld door de minister.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op