13 mei 2015Intracommunautaire verwerving vee niet vrijgesteld van btw-heffing

De intracommunautaire verwerving van goederen waarvan de levering in het binnenland in elke geval is vrijgesteld is vrijgesteld van btw-heffing (art. 17e Wet OB). Naar het oordeel van Hof Arnhem-Leeuwarden geldt deze btw-vrijstelling niet bij de intracommunautaire verwerving van vee door een veehandelaar die de bijzondere veehandelregeling toepast.

Een Nederland gevestigde fiscale eenheid van twee B.V.’s die in vee handelen met een vaste inrichting in Duitsland heeft, in verband met een levering, vanuit de Duitse vaste inrichting vee vervoerd naar Nederland. De veehandelaar is van mening dat de levering van vee in elk geval is vrijgesteld op grond van de veehandelregeling en daarmee is voldaan aan de voorwaarde voor vrijstelling van de intracommunautaire verwerving. Om die reden heeft de veehandelaar de 6% btw die hij ter zake van de verwerving had voldaan, teruggevraagd. De inspecteur heeft deze teruggaaf geweigerd, omdat de veehandelregeling volgens hem niet kan worden opgevat als een vrijstelling en, al zou dit al zo zijn, niet gesteld kan worden dat de levering van vee in Nederland ‘in elk geval’ is vrijgesteld zoals art. 17e Wet OB vereist.

In eerste aanleg heeft Rechtbank Leeuwarden geoordeeld dat de veehandelregeling een buitenwettelijke regeling die gebaseerd is op een goedkeuring, waardoor de regeling niet kan worden aangemerkt als een ‘vrijstelling in Nederland’ in de zin van de Wet OB of de btw-richtlijn. De teruggaaf is naar het oordeel van de rechtbank derhalve terecht geweigerd. In hoger beroep heeft Hof Arnhem-Leeuwarden in gelijke zin geoordeeld en hieraan toegevoegd dat de intracommunautaire verwerving niet in elk geval vrijgesteld is, omdat -hetgeen de fiscale eenheid desgevraagd ter zitting heeft bevestigd- ook veehandelaren zijn die de veehandelregeling niet toepassen.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op