23 mei 2012Internationale reizigers mogen btw op door hen gewenste wijze terugvorderen

Rechtbank Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat toeristen en zakenreizigers van buiten de EU die de btw over hun aankopen kunnen terugvragen, dit op de door hen gewenste wijze mogen doen. De internationale reizigers kunnen ervoor kiezen om de btw over hun aankoop zelf via de winkelier terug te vorderen en zo het volledige btw-bedrag terug te ontvangen. Zij kunnen er echter ook voor kiezen om de teruggaaf te laten verzorgen door daarin gespecialiseerde bedrijven die voor de afhandeling een provisie berekenen.

Aanleiding voor de uitspraak van de rechtbank waren de afspraken tussen diverse winkeliers en in btw-teruggaaf gespecialiseerde bedrijven, die consumenten daarmee wilden verplichten de btw-teruggaaf te laten afhandelen door het bedrijf waarmee de winkelier een contract had gesloten. Hierdoor werd de consument gedwongen om de provisiekosten voor de betreffende tussenpersoon te betalen en werd hem de mogelijkheid ontnomen om de afhandeling zelf te doen of door een andere, niet-aangesloten dienstverlener te laten doen.

De regeling dat internationale reizigers door hen betaalde btw mogen terugvragen, bestaat om te voorkomen dat aankopen zowel in hun eigen land (invoer-btw) als in Nederland worden belast met btw. Internationale reizigers mogen de btw terugvragen indien zij een bepaald minimumbedrag per winkel besteden en de aankopen meenemen naar het thuisland en indien de aankoopbon aan de gestelde voorwaarden voldoet. 

Bron: www.vatfree.com

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op