2 mei 2012Hogere btw klap voor galeriehouder

Kopers van kunstwerken worden op 1 oktober met de tweede btw-verhoging binnen twee jaar geconfronteerd. Galeriehouders verbazen zich omdat voor de podiumkunsten straks wel weer het lage btw-tarief gaat gelden.

De Amsterdamse galeriehouder Martin van Zomeren keek donderdagavond naar het debat over het akkoord van de Kunduz-coalitie. Hij hoorde tot zijn ontsteltenis dat de verhoging van de btw op de podiumkunsten wel wordt teruggedraaid, maar die op de beeldende kunst niet.

De volgende dag al lag er een brief van zijn hand bij de Tweede Kamer. Waarom dit onderscheid? En beseft de Tweede Kamer wel dat een verhoging van de btw naar 21 procent de galeriehouders nog zwaarder zal treffen?

Joop van den Ende
‘Wij hebben niet zo’n sterke lobby als die van de podiumkunsten’, zegt Van Zomeren een paar dagen later. ‘Joop van den Ende heeft steeds heftig geprotesteerd, samen met anderen. Maar wij hebben niet zo’n bekende voorman, en we zijn allemaal eigenwijze individuen. Terwijl deze verhoging van de btw ons net zo zwaar heeft getroffen.’

Met het onderbrengen van de podiumkunsten en de beeldende kunst in het hoge btw-tarief van 19 procent boekte de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV anderhalf jaar geleden een opbrengst in van 90 miljoen euro, boven op de bezuinigingen van 200 miljoen op de kunsten.

Van tafel
In het donderdag gesloten akkoord gaat een deel van de btw-verhoging van tafel. De podiumkunsten gaan terug naar het 6-procenttarief. Maar verhoogde btw op de kunstvoorwerpen, die 42 miljoen euro moet opbrengen, blijft bestaan.

‘Het schokkende is dat de kopers van kunstwerken vanaf 1 oktober dus met een tweede btw-verhoging binnen twee jaar worden geconfronteerd, van 19 naar 21 procent’, zegt Van Zomeren.

Omzetverlies
‘Terwijl we al 15 tot 20 procent omzetverlies hebben geleden. Veel van mijn collega’s zitten op de rand. Verzamelaars wijken uit naar Frankrijk en Duitsland, waar wel de lage tarieven gelden. Dit is oneerlijke concurrentie en heel slecht voor de export van onze kunst.’

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent zegt het te betreuren dat er niet veel meer bezuinigingen op kunst en cultuur zijn teruggedraaid. De partij blijft het wel proberen, stelt Van Gent in een reactie.

‘Wellicht is het mogelijk in de uitwerking van het akkoord te schuiven maar dat kan ik nu niet garanderen’, aldus Van Gent. ‘Het was geven en nemen in de onderhandelingen. We hebben de btw verlaging op podiumkunsten genomen maar meer zat er bij de andere partijen niet in.’

‘Half werk’
Volgens de vakbond FNV-KIEM levert de ‘Kunduz-coalitie’ half werk. De beeldende kunst moet volgens de bond niet anders behandeld worden dan de podiumkunsten, stelt bestuurder Caspar de Kiefte.

Bron: vk.nl 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op