2 september 2021Hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) btw-vrijgesteld

Diverse universiteiten en HBO-instellingen of door hen opgerichte instellingen bieden een eigen cursusprogramma aan voor iedereen vanaf vijftig jaar, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken etc.: hoger onderwijs voor ouderen (HOVO). Tot het cursusjaar 2016/2017 werd het HOVO-onderwijs btw-vrijgesteld aangeboden. De Belastingdienst heeft met ingang van dit cursusjaar het standpunt ingenomen dat over het HOVO-onderwijs 21% btw verschuldigd is. Het gevolg hiervan is dat de cursusprijzen fors zijn gestegen. 

Door een aantal instellingen is tegen die btw-heffing bezwaar gemaakt. Ons kantoor heeft HOVO Brabant Seniorenacademie bijgestaan in de beroepsprocedure bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant. En met succes. De rechtbank heeft – onder verwijzing naar een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland in een vergelijkbare zaak – beslist dat het door HOVO Brabant Seniorenacademie verzorgde onderwijs btw-vrijgesteld is.  

De Belastingdienst heeft hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak. In afwachting van de definitieve uitkomst in deze procedure doen instellingen die HOVO-onderwijs aanbieden er verstandig aan om hun rechten veilig te (blijven) stellen door tijdig bezwaar te maken tegen de betaling van btw over het HOVO-onderwijs. Biedt u HOVO-onderwijs aan en hebt u nog geen bezwaar aangetekend? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om de onwenselijke btw-druk op het HOVO-onderwijs te bestrijden! 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op