25 maart 2015Herziening belastingstelsel: “Voer één btw-tarief van 19% in”

Het kabinet heeft voornemens om het Nederlandse belastingstelsel aan te passen en houdt vandaag een hoorzitting over dit onderwerp. 

Tijdens deze hoorzitting komt Stef van Weeghel, hoogleraar internationaal belastingrecht aan de UvA, aan het woord. Hij meent dat het algemene btw-tarief van 21% en het verlaagde btw-tarief van 6% plaats zouden moeten maken voor één btw-tarief van 19%. Door één tarief te hanteren, zou het kabinet 8 miljard euro vrijspelen, aldus Van Weeghel. “Als je lasten op arbeid serieus wilt verlagen, is de enige financiële bron de btw. Om te voorkomen dat lage inkomens door de btw-verhoging relatief hard worden getroffen, moet het lage btw-tarief voor een beperkte groep goederen, zoals voedsel, blijven bestaan. 

Al eerder verklaarde Van Weeghel dat het huidige systeem niet meer voldoet, omdat het leidt tot verstoring van consumptiegedrag, fraude in de hand werkt en onverklaarbaar ingewikkeld is. De commissie-Van Dijkhuizen, die de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar de hervorming van het belastingstelsel en haar bevindingen in juni 2014 presenteerde, concludeerde eveneens dat de onderbouwingen voor de toepassing van de btw-vrijstellingen en het verlaagde tarief zwak zijn en dat het aantal vrijstellingen zou moeten worden verminderd, maar pleitte er in haar rapport wel voor verschillende btw-tarieven te blijven hanteren. De commissie wil het algemene btw-tarief verhogen van 21% naar 23% en het verlaagde tarief van 6% naar 8%. Deze maatregel zou 5,7 miljard euro aan extra belastinginkomsten opleveren. 

Het kabinet wil wachten op financiële meevallers alvorens het belastingstelsel te hervormen, om zo ongewenste inkomenseffecten op te vangen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën denkt daar 3 tot 5 miljard euro per jaar voor nodig te hebben.  

Zie onderdeel Bron: nu.nl