26 april 2019Geen verlaagd btw-tarief voor zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker

Feiten

Een ondernemer werkt als zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker. In geschil is of de diensten van deze persoon bij ceremonies waarbij ze geen huwelijken voltrekt zijn belast met het algemene btw-tarief dan wel zijn aan te merken als het optreden door een uitvoerend kunstenaar, waarop het verlaagde btw-tarief van toepassing is op grond van Tabel 1, post b17 Wet OB.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

De ondernemer moet volgens de rechtbank aannemelijk maken dat het verlaagde btw-tarief van toepassing is. Volgens de ondernemer is de ceremonie die zij verzorgt een artistieke prestatie. Deze ceremonie wordt namelijk volledig op maat gemaakt naar de wensen van het bruidspaar.
De rechtbank oordeelt dat de ondernemer onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de dienst zoals zij die uitvoert daadwerkelijk een artistieke prestatie is. De vergelijking van de ondernemer met de in het Besluit van 4 september 2014, nr. BLKB 2014/123 (toelichting tabel 1) opgenomen Master of Ceremony kan niet leiden tot een ander oordeel. Immers, bij een Master of Ceremony op dance-parties, festivals, poppodia en dergelijke zoals wordt bedoeld in het besluit, gaat het om een optreden bedoeld om het publiek te vermaken rond optredens van (andere) uitvoerende artiesten. De dienst van de ondernemer is voornamelijk gericht op het bruidspaar zelf en alleen tijdens de huwelijksceremonie. De rechtbank is van oordeel dat de ondernemer geen Master of Ceremony is, zoals bedoeld in het besluit.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op