27 september 2013Geen margeregeling door enkele vermelding op inkoopfactuur

De margeregeling is van toepassing op de levering van gebruikte goederen door wederverkopers en houdt in dat slechts btw geheven wordt uit de winstmarge. 

Een B.V. die handelt in gebruikte auto’s, heeft in 2008 in totaal 196 gebruikte auto’s ingekocht in Spanje, die – op vijf auto’s na – een kilometerstand boven de 6.000 hadden. De auto’s zijn ingekocht bij een in Spanje gevestigd leveranciers die onderdeel uitmaken van het concern van één autofabrikant. De meeste auto’s zijn voor rekening en risico van de B.V. vervoerd van Spanje naar Nederland. Op de aankoopfacturen is op verzoek van de B.V. de vermelding “delivery under margin regularization” opgenomen en het btw-identificatienummer van de B.V. vermeld. Er is geen btw vermeld op de facturen. Het concern heeft de leveringen in Spanje aangegeven als intracommunautaire leveringen (zie 9.1.2). De B.V. heeft in haar aangifte echter geen intracommunautaire verwervingen (zie 9.1.5) aangegeven. De auto’s zijn door de B.V. voor het overgrote deel doorverkocht aan autobedrijven en voor een klein deel aan particulieren, waarbij in alle gevallen de margeregeling is toegepast. 

Tijdens een boekenonderzoek bij de B.V. is de toepassing van de margeregeling onderzocht. In dat kader heeft de Spaanse fiscus vragen gesteld aan het concern, dat verklaard heeft dat het de B.V. volkomen duidelijk moet zijn geweest dat de geleverde auto’s niet onder de margeregeling vielen, omdat het auto’s betrof die als bedrijfsauto’s waren gebruikt of waren ingekocht van autoverhuurbedrijven. De inspecteur heeft vervolgens, omdat volgens hem de margeregeling onterecht is toegepast, een naheffingsaanslag en een verzuimboete opgelegd, die door de B.V. wordt bestreden. 

Rechtbank Gelderland heeft in deze zaak geoordeeld dat de B.V. niet aannemelijk heeft gemaakt dat de ingekochte auto’s margeauto’s waren. De enkele vermelding van de toepassing van de margeregeling op de factuur kan niet bewerkstelligen dat een btw-auto een margeauto wordt. Bovendien had de B.V. zelf verzocht om de vermelding op de facturen te zetten, terwijl zij met het concern was overeengekomen dat zij intracommunautaire verwervingen zou aangeven, waardoor zij alle aanleiding had om aan de juistheid van de facturen te twijfelen. Nu om die reden geen sprake is van een pleitbaar standpunt of afwezigheid van alle schuld van de B.V., oordeelt de rechtbank dat de verzuimboete terecht is opgelegd. 

Zie 11.4 voor meer informatie over toepassing van de margeregeling.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op