19 juli 2021Geen (extra) btw-aftrek kosten nieuwe woning vanwege exploitatie zonnepanelen

Al langere tijd ligt de vraag op tafel op de btw-belaste exploitatie van zonnepanelen betekent dat ook een deel van de btw op de kosten van de aanschaf of bouw van een nieuwe woning, waarop de zonnepanelen worden geplaatst, aftrekbaar is. De Hoge Raad heeft die vraag inmiddels beantwoord.

Volgens de Hoge Raad moet degene die de woning heeft aangeschaft bewijzen dat deze aanschaf zijn uitsluitende oorzaak vindt in de exploitatie van de zonnepanelen. Indien de woning hoe dan ook aangeschaft zou zijn, ook wanneer de betreffende persoon of personen de zonnepanelen niet zouden hebben aangeschaft, dan leidt de btw-belaste exploitatie van zonnepanelen niet tot (extra) aftrekbare btw op de aanschafkosten van de woning.

Op grond van de beslissing van de Hoge Raad lijkt het ons zo goed als uitgesloten dat degene die een woning heeft aangeschaft erin slaagt te bewijzen dat die kosten uitsluitend hun oorzaak vinden in de exploitatie van zonnepanelen. Deze kosten zullen normaliter immers hun uitsluitende oorzaak vinden in het privégebruik (wonen).

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op