19 maart 2013Fysiotherapiediensten door chiropractoren vrijgesteld van btw-heffing

Per 1 januari 2013 is de btw-vrijstelling voor (para)medische diensten teruggebracht tot diensten door BIG-beroepsbeoefenaren, voor zover deze behoren tot het deskundigengebied van het BIG-beroep en onderdeel vormen van de BIG-opleiding. Dit houdt in dat de btw-vrijstelling is vervallen voor (para)medische diensten door verschillende niet-BIG-beroepsbeoefenaren, waaronder chiropractoren.  

De Stichting Nationaal Register van Chiropractoren en een tweetal chiropractiepraktijken hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat der Nederlanden, omdat zij van mening zijn dat de (para)medische diensten door chiropractoren ook onder de nieuwe regelgeving vrijgesteld zouden moeten zijn. Zij verwijzen daarbij naar een vonnis van Rechtbank Breda uit 2007, waarin is geoordeeld dat de diensten van alle chiropractoren zijn vrijgesteld.

 

Rechtbank Den Haag heeft onlangs in deze zaak geoordeeld dat de diensten door Register Chiropractoren, die geregistreerd zijn in het Nationaal Register van Chiropractoren, zijn vrijgesteld voor zover deze diensten behoren tot het deskundigheidsgebied van het beroep van fysiotherapeut en onderdeel vormen van de opleiding tot fysiotherapeut. Daarnaast zijn volgens de rechtbank diensten door fysiotherapeuten die zijn ingeschreven in het BIG-register en fysiotherapeuten die zowel in het BIG-register als in het Nationaal Register van Chiropractoren zijn ingeschreven vrijgesteld, voor zover deze behoren tot het deskundigheidsgebied van het beroep van fysiotherapeut en onderdeel vormen van de opleiding tot fysiotherapeut.

 

Zie 8.2.1 voor meer informatie over (de beperking van) de vrijstelling voor (para)medische diensten. 

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op