30 juli 2013Europese Raad akkoord met nieuwe richtlijnen aanpak btw-fraude

De Europese Raad is akkoord gegaan met twee nieuwe richtlijnen die de lidstaten in staat zullen stellen om btw-fraude beter te bestrijden, een snelle reactie te vergemakkelijken en een specifieke maatregel om btw-carrouselfraude aan te pakken toe te staan.

Tot op heden werden carrouselfraudes bestreden door middel van aanpassingen in de btw-richtlijn of door middel van het toestaan van individuele uitzonderingen (zoals een verleggingsregeling) voor de lidstaten. Beide methoden vereisten een voorstel van de Commissie en een unaniem besluit van de Raad. Dit proces kon verschillende maanden duren, hetgeen onwenselijk is bij snel veranderende fraudeconstructies. De twee richtlijnen die onlangs door de Europese Raad zijn aangenomen, moeten dit systeem vergemakkelijken.

De eerste richtlijn regelt dat in geval van plotselinge en massale btw-fraude onmiddellijk maatregelen genomen kunnen worden, het zogeheten quick reaction mechanism.

De tweede richtlijn staat lidstaten toe om, optioneel en op tijdelijke basis, een verleggingsregeling toe te passen, teneinde met name btw-carrouselfraude een halt toe te roepen. Lidstaten krijgen de mogelijkheid om binnen bepaalde sectoren, namelijk mobiele telefoons, geïntegreerde schakelingen, gas en elektriciteit, telecomdiensten, spelcomputers, tabletpc’s en laptops, granen en industriële gewassen en ruwe en halffabricaten metalen, in afwijking van de btw-richtlijn een specifieke verleggingsregeling te introduceren. Op grond van het quick reaction mechanism kunnen de lidstaten hierbij een versnelde introductieprocedure doorlopen, waarbij de Europese Commissie de regeling op korte termijn bevestigt of verwerpt, daarbij rekening houdend met de standpunten van de andere lidstaten.

In een verklaring hebben zowel de Europese Raad als de Europese Commissie de tijdelijke en uitzonderlijke aard van beide richtlijnen bij de aanpak van btw-fraude benadrukt. Beide richtlijnen zullen gelden tot 31 december 2018, waarna verlenging mogelijk is. In de tussenliggende tijd zal de Europese Commissie aan een nieuw btw-systeem werken, waarbij aandacht zal worden besteed aan het vergemakkelijken van de bestrijding van btw-fraude.

Zie 12 voor meer informatie over btw-fraude.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op