19 december 2018Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer

Eenmanszaken die een btw-nummer aanvragen, ontvangen een nummer met daarin hun BSN. Over deze praktijk zijn Kamervragen gesteld en naar aanleiding daarvan is een onderzoek uitgevoerd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De uitkomst van dit onderzoek was dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer geen wettelijke grondslag heeft. Het BSN is een vertrouwelijk nummer, dat bedoeld is voor de communicatie tussen overheid en burger. Daarom is het niet geschikt om gebruikt te worden in het btw-nummer, dat (ook) in het zakelijk verkeer gebruikt wordt en daarom veelvuldig openbaar gemaakt wordt. Het gebruik van het BSN in het btw-nummer is niet noodzakelijk, zo constateerde de AP.

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in juli jl. aangegeven het eens te zijn met de conclusies van de AP en komt nu met een alternatief: de zogeheten ‘factuurvariant’. Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld vermelding op hun facturen en op hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt, aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland betekent deze wijziging dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

De afgelopen maanden heeft een commissie onderzocht hoe het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer beëindigd kon worden. Hierbij was het ook van belang dat de heffing van de btw niet in gevaar komt. Aanvankelijk leek aanpassing van het huidige nummer pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ict-systeem bij de Belastingdienst. Een nieuw ict-systeem is nog steeds de enige structurele oplossing, maar tot die tijd kan gebruik worden gemaakt van de factuurvariant. Naar het oordeel van de commissie is deze factuurvariant vóór 1 januari 2020 in te voeren. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer.

Bron: Rijksoverheid

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op