10 oktober 2019Eenmanszaken krijgen “btw-id’: btw-nummer zonder BSN

Eenmanszaken die een btw-nummer aanvragen, ontvingen tot voor kort een nummer met daarin hun BSN. Over deze praktijk zijn Kamervragen gesteld en naar aanleiding daarvan is een onderzoek uitgevoerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. De uitkomst van dit onderzoek was dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer geen wettelijke grondslag heeft. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft daarop in juni jl. aangegeven met een alternatief te komen dat de privacy beter waarborgt, de zogeheten ‘factuurvariant’. Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld vermelding op hun facturen en op hun website. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. 

De Rijksoverheid meldt dat de eerste groep mensen met een eenmanszaak vandaag een nieuw btw-identificatienummer, het zogeheten btw-id, ontvangt van de Belastingdienst. Dit persoonlijke, unieke nummer bestaat uit een reeks van 14 tekens. In totaal ontvangen deze maand circa 1,3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id. 

Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder. Vanaf 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat eenmanszaken hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers. 

Bron: Rijksoverheid

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op