18 juni 2013Commissie-Van Dijkhuizen: verhoog btw-tarieven met 2%

Op 17 juni heeft de commissie-Van Dijkhuizen het eindrapport over de hervorming van het Nederlandse belastingstelsel aangeboden aan staatssecretaris Weekers van Financiën. De commissie had begin 2012 de opdracht gekregen om scenario’s te verkennen om te komen tot een eenvoudig, solide en fraudebestendig belastingstelsel dat bijdraagt aan de verbetering van de concurrentiekracht van Nederland. 

In haar rapport pleit de commissie-Van Dijkhuizen ervoor het werken fiscaal aantrekkelijker te maken, terwijl de belastingdruk sterker komt te liggen bij consumptieve belastingen zoals de btw. Zo wil de commissie het algemene btw-tarief verhogen van 21% naar 23% en het verlaagde tarief van 6% naar 8%. Deze maatregel zou 5,7 miljard euro aan extra belastinginkomsten opleveren. Dit voordeel kan onder andere worden gebruikt om de tarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen.

Reeds in haar interimrapport concludeerde de commissie daarnaast dat de onderbouwingen voor de toepassing van de btw-vrijstellingen en het verlaagde tarief zwak zijn en dat het aantal vrijstellingen zou moeten worden verminderd. Daarbij merkt de commissie op dat veel vrijstellingen vastliggen in het unierecht. De commissie spreekt in haar eindrapport waarderend over de hervorming van het btw-stelsel die de Europese Commissie voor ogen heeft en steunt het kabinet in zijn positieve houding tegenover deze hervorming. 

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op