28 mei 2015Btw-vrijstelling invoer kleine zendingen concurrentieverstorend

De invoer van kleine zendingen is in Nederland btw-vrijgesteld indien de intrinsieke waarde niet meer bedraagt dan € 22. Deze btw-vrijstelling is gebaseerd op het Europese recht. In opdracht van de Europese Commissie is een onderzoek uitgevoerd naar de toepassing en de impact van deze btw-vrijstelling in de EU.

De Europese Commissie heeft door EY een onderzoek laten uitvoeren naar de toepassing en de impact van de btw-vrijstelling voor de invoer van kleine zendingen. Uit dit onderzoek blijkt dat deze btw-vrijstelling in de verschillende EU-lidstaten op verschillende wijze wordt toegepast. Daarnaast wordt in het onderzoek geconcludeerd dat deze btw-vrijstelling concurrentieverstorend werkt, omdat ondernemers binnen de EU geen gebruik kunnen maken van deze btw-vrijstelling. Bovendien zorgt deze btw-vrijstelling ervoor dat EU-lidstaten een aanzienlijk btw-bedrag mislopen.

Dit onderzoek onderstreept waarom de Europese Commissie reeds meermaals heeft aangegeven deze btw-vrijstelling te willen afschaffen, eventueel in combinatie met een One Stop Shop-systeem (invoer-btw kleine zendingen in één EU-lidstaat aangeven en betalen). Voor meer informatie over invoer zie 9.2. De link naar het onderzoek treft u hier aan.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op