19 augustus 2014Btw op kosten gebruiksrecht businessmodel conform pro rata fiscale eenheid aftrekbaar

Een holding, twee exploitanten van een coffeeshop waarin softdrugs wordt verkocht, een exploitant van een wodka bar/café, een exploitant van een wijnbar/brasserie, een exploitant van een bar/café en een B.V. die dranken inkoopt voor voormelde exploitanten die drank verkopen, vormen voor de btw een fiscale eenheid. De holding, die bestuurders- en houdsteractiviteiten verricht ten behoeve van de overige leden van de fiscale eenheid, heeft van een B.V. i.o. het recht verkregen om een formule c.q. businessmodel van een bepaald merk te gebruiken binnen Nederland en Europa. Dit exclusieve gebruiksrecht heeft betrekking op de exploitatie van horecagelegenheden alsmede op de verkoop van merchandising. Voor het gebruiksrecht heeft de holding € 589.050, inclusief € 94.050 btw betaald.

In januari 2011 heeft de fiscale eenheid deze btw volledig in aftrek gebracht, hetgeen heeft geresulteerd in het verzoek om een teruggaaf van € 89.061. De inspecteur heeft vervolgens de teruggaaf geweigerd, omdat de fiscale eenheid -ondanks een daartoe strekkend verzoek- geen cijfers verstrekte voor de berekening van het pro rata. Na bezwaar heeft de inspecteur op basis van de alsnog verstrekte cijfers een pro rata-aftrek van 28% toegekend. De fiscale eenheid heeft tegen deze uitspraak beroep ingesteld bij de rechtbank, omdat zij van mening is dat recht bestaat op volledige aftrek van de btw op deze kosten.

De rechtbank stelt vast dat de fiscale eenheid de ondernemer is die aanspraak maakt op de teruggaaf. Tevens stelt de rechtbank vast dat de fiscale eenheid zowel btw-belaste ondernemersactiviteiten als niet-ondernemersactiviteiten (verkoop softdrugs) verricht. Nu niet is gesteld of gebleken dat de kosten uitsluitend zijn toe te rekenen aan de btw-belaste activiteiten van de fiscale eenheid oordeelt de rechtbank dat de inspecteur de teruggaaf niet op een te laag bedrag heeft vastgesteld.

Voor meer informatie over de splitsing van btw bij een ondernemer met belaste en niet-belaste activiteiten zie 10.4.?

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op